Najnovije

ZAGREBU ODSEČENA KRILA: Hrvatskoj ostaje da mašta o F-16

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju bobenih aviona F-16 Hrvatskoj, piše "Večernji list", i dodaje da tu ipak nije kraj, jer se sada sve vraća u Stejt department. Portal "Aksios" navodi da je posao prodaje aviona propao jer je odlazeći američki ministar Matis odbio da ublaži uslove za transfer.

F-16 (Foto: Jutjub)

Pozivajući se na izvore Stejt departmenta, zagrebački dnevnik piše da je istekao rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za spoljnu politiku trebalo da iznesu svoje zamerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani. Zamerki, kažu, nije bilo.

Ocenjuje se da je ovo važan korak, ali proces još nije gotov.

Kongres je, naime, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio prodaju "originalnih" aviona, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, pre izraelskih nadogradnji, a vrednost takvih mlaznjaka je 135 milona dolara.

Cenu prepravki koje su Izraelci napravili treba, kakao se navodi, dodati na "originalnih" 135 miliona dolara da bi se dobila konačna vrednost višenamenskih aviona za koje se Hrvatska odlučila.

A o tome se, precizira se, odlučuje u odvojenom postupku kroz direkte pregovore SAD i Izraela.

Tek nakon što se postigne zadovoljavajući dogovor, Stejt department će poslati autorizaciju za prodaju, a pregovori o tome još traju, navodi Večernji.

Posao propao? 

Ipak, portal Aksios javlja da je posao prodaje aviona Hrvatskoj propao. Navodi se da je odlazeći američki ministar odbrane DŽejms Matis odbio da ublaži uslove koje su Sjedinjene Države postavile za transfer aviona.

Prema navodima neimenovanog izraelskog zvaničnika, uključenog u pregovore s Amerikancima čiju izjavu prenosi portal Aksios, Matisov nepopustljiv stav zaustavio je posao vredan 500 miliona dolara.

"Iz razloga koji nam nisu u potpunosti jasni, Amerikanci su postrožili uslove za transfer, a mi smo, navodno, pogrešno protumačili njihov stav o celoj situaciji. Posao prodaje aviona F-16 Hrvatskoj praktički je propao i mislimo da nije moguće postići dogovor koji bi istovremeno zadovoljio američke uslove i hrvatske zahteve", rekao je izraelski zvaničnik.

On je dodao je kako Izrael nema drugog izbora osim da se izvini Hrvatskoj što je posao propao i da zaboravi na ceo događaj. 

Kako su se srpski '’migovi'’ pojavili na hrvatskom nebu, pogledajte OVDE.

Izvor: FoNet/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

I Grčka nudila F-16 Hrvatskoj

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA