Najnovije

AMERIKA SPREMA ODGOVOR RUSIMA: Putinove hipersonične nuklearne rakete obaraće laserima …

Testiranje hipersoničnog oružja ove godine u Moskvi i Pekingu uspaničilo je vojsku SAD, dok pokušavaju da razviju svoje odbrambene projektile. Ako ništa drugo, deluje da SAD mogu da odgovore.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Američki odbambeni projektilni sistem, strateški lociran po celoj planeti, je ukras “odbambenih” sposobnosti Vašingtona već godinama. Sistem se oslanja na anti-letiličke projektile, koji treba da sruše nepijateljske projektile. Ali pojavljivanje nekonvencijalnog oružja, uglavnog hipersoničnog, projekat je podignut na novi, nekonvencionalni sistem.

Pored rušenja projektila konvencionalnim oružjem, antiprojektilno istraživanje i razvoj u SAD okreće se oko dve ideje: korišćenje lasera i rušenje neprijateljskih projektila kinetičkim uređajem. Američke vojno-industrijske kompanije su obrađivale ova dva koncepta već godinama, praveći nekoliko prototipova koji se nisu našli u proizvodnji.

Najdestruktivnije balističke rakete podignute su na viši nivo i putuju svemirom. Dok su u orbiti, rakete ispuštaju bombe i prilagođavaju ih tako da ostanu na meti. Tada, oružje bazirano na kinetici, treba da ih sruši.

Kinetički presretači igrali su glavnu ulogu u čuvenom programu “Ratovi zvezda” Ronalda Regana. Tada, oni su trebali da napadnu i unište neprijateljske satellite. Rejteon je uspešno sprovelo svoje Ekoatmosferisko vozilo, sposobno za kinetičiki udarac u metu iz svemira.

Tokom 2000-tih Lokid Martin dizajnirao je i testirao koncept Multiple Kill Vehicle. Uređaj je trebao da ode u svemir i da odatle upravlja raketama. Svaki MKV je bio opremljen kinetičkim bojevim glavama, koje mogu da unište neprijateljske projektile.

Ovaj program propao je zbog smanjenja budžeta i sumnje u produktivnost.

Tokom 2015. ideja se ponovo rodila, kada su kompanije redizajnirale ovaj koncept. Malo se zna o uređaju, ali deluje da je sličan kao prethodni.

Presretanje dolazećih projektila je decenijama stara ideja, koju testiraju i SAD i druge zemlje. Američki dizajneri fokusirani su na dva koncepta- kopneno-morski i vazdušni laser, koji može da sruši projektil.

Prototip vredan pažnje jeste Boeing Yal-1, koji je poleteo tokom ranih 2000-tih. Sličan laser osmišljen je osamdesetih godina.

Yal-1 je bio uspešan tokom testiranja, ali projekat je imao tehnološke i finansijske probleme. Laser je bio preslab da pogodi metu s distance, a veće oružje letilica nije mogla da podigne. Projekat je napušten.

Sredinom 2010-tih, ideja o laseru koji nosi avion ponovo se rodila. Ovaj put, laser je nosio dron. Prototip bi trebalo da poleti 2020-tih.

Vojska SAD je napravila i prototip lasera sa kopna i s mora. Sistem nema ograničenja u vazduhu, ali domet mu je slab.

Rusija i Kina aktivno i uspešno testiraju hipersonične projektilne sisteme, a SAD se suočava s novim izazovom. Zvaničnici SAD se žale da njihovi neprijatelji rade na hipersoničnom naoružanju dok oni to ne rade.

U prevodu: SAD su pokušale i nisu uspele u ovoj tehnologiji. Za to vreme, Rusija je uspela da ih nadmaši. Ruske podmornice imaju torpedo nuklearne bombe napravljene tokom SSSR-a.

Pentagon je već lansirao na desetak programa pokušavajući da osmisli sistem odbrane od hipersoničnih oružja.

Malo, ako se i išta zna o sistemima SAD za borbu protiv hipersoničnog oružja, a tek treba da se vidi da li će vojno-industrijski kompleks osmisliti nešto novo i sjajno- ili troši profit dve decenije starog koncepta.

Kada će prekinuti ratno stanje u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA