Najnovije

DA LI JE DOGAĐAJ IZ PROŠLOSTI "OTKAZAO" SUSRET DVOJICE LIDERA: Putin u Trampovom neboderu

Tokom samita G-20 U Argentini spomenut je podatak koji je pred sudom 29. novembra izneo Majkl Koen, bivši advokat predsednika SAD Donalda Trampa, o navodnom poklonu koji su ruskom predsedniku nudili u "neboderu Tramp" koji su američki biznismeni želeli da grade u Moskvi.

Reč je o pentahusu vrednom 50 miliona dolara. U Buenos Ajresu su spominjali da je možda i ovo svedočenje Koena o skupom poklonu razlog što je Tramp odložio već zakazani susret sa Putinom.

Za vreme samita G-20 u Argentini Putinov portparol Dmitrij Peskov je na traženje novinara prokomentarisao tvrdnju advokata Koena da mu je slao pismo na koje nije dobio odgovor. Koen je navodno uz to razgovarao telefonom sa nekom od pomoćnica Peskova.

- Posle spomenutog predloga o gradnji "nebodera Trampa" u Moskvi, poručili smo američkim biznismenima da se Kremalj ne bavi građevinom i biznisom pa neka se obrate na odgovarajuća mesta, na neki od biznis foruma - kazao je u Argentini Dmitrij Peskov.

Računica Trampovog biznis partnera Feliksa Satera i advokata Majkala Koena je bila prosta i naivna. Oni su izračunali da ako poklone Putinu penthaus onda će bogati biznismeni navaliti da tamo kupuju skupe stanove. Da su se malo raspitali mogli su saznati da Putin živi u Podmoskovlju u službenoj, dakle državnoj rezidenciji, pod specijalnim režimom zaštite. Zbog toga je apsolutno nerealna bila ideja da Putin ima makar i poklonjeni stan na vrhu nekog nebodera u Moskvi.

Još apsurdnije je tu priču vezivati za tobožnje mešanje Moskve u američke predsedničke izbore čime se bavi specijalni tužioc Robert Miler jer nikakav Trampov neboder nije ni počinjao da se gradi.

Dok nije bio predsednik Donald Tramp je više puta pokušavao da napravi biznis u Rusiji ali ni jednom nije uspeo.Prvi put je posetio Moskvu sa tadašnjom suprugom Ivanom za vreme vladavine Mihaila Gorbačova u julu 1987. godine. Navodno da mu je pomagao tadašnjii sovjetski ambasador u Vašingtonu Jurij Dubinjin. U Moskvi je odseo u hotelu "Nacional" nedaleko od Kremlja. Za vreme tog putovanja u Moskvi je pregovarao sa rukovodiocima Državnog komiteta za inostrani turizam SSSR-a o gradnji hotela kategorije luks u centru ruske prestolnice. Od toga na kraju nije bilo ništa.

U decembru 1996. Tramp je razgovarao sa zamenikom moskovskog gradonačelnika zaduženog za građevinu Vladimirom Resinom o rekonstrukciji hotela "Rusija" i "Moskva". Kompletan posao bio je vredan 300 miliona dolara. Dogovor ipak nije bio postignut. Ponovo se na tu temu razgovaralo 2004. ali ni tada Trampovi predstavnici sa domaćinima nisu postigli dogovor.

U novembru 2007. kompanija "Drinks Amaericas Holdings" koja je potpisala ugovor sa Trampom pokušala je da plasira na rusko tržište brend "Tramp votka". Zato je u novebru dovežena u Moskvu prva, ispostavilo se i poslednja, pošiljka od dve hiljade kartona "Tramp votke". Cena je bila vrlo visoka, čak 40 dolara za flašu. Zbog toga što nije uspela da se probije na tržište, ta votka je prestala da se proizvodi 2007. godine.

U junu 2008. "Tramp organizejšen" je objavila svoje planove o gradnji elitnih stanova i hotela u Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju. O tome je govorio Trampov sin na moskovskom skupu "Nekretnine u Rusiji". Kazao je i to da je u godinu po u Rusiji bio čak šest puta. "Tramp organizejšen" je vodila pregovore o gradnji 58-spratnog nebodera koji bi bio analog Trampovoj kuli u NJujorku, ali sve je završilo bez rezultata.

Jedini uspešan posao Donalda Trampau Rusiji bio je u novembu 2013. kada se u Moskvi održavao izbor "Mis sveta".Tramp je tada zaključio ugovor sa vlasnikom Krokus grupe Arasom Agalarovom o prenosu ekskluzivnih prava na sprovođenju konkursa tj. biranja lepotica u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama. U to vreme Tramp je želeo i molio da ga primi predsednik Vladimir Putin ali on za njega nije imao vremena.

Sada je on taj koji otkazuje razgovore.

Kako je Ukrajina poništila dokument koji je povezuje sa Rusijom, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin i Tramp na samitu G20

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA