Najnovije

HRVATI NASTAVLJAJU DA OTIMAJU SRPSKU KULTURNU BAŠTINU: Evo kako su rešili da nam sada napakoste

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da hitno pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače" i dostavi ga UNESKU

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da hitno pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače" i dostavi ga UNESKU sa zahtevom da u odluku Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa iz 2010. uvrsti činjenicu da "ojkača" predstavlja i nematerijalno kulturno nasleđe srpskog naroda iz Krajine, RS, Federacije BiH i Srbije, a ne samo Hrvatske. Linta to predlaže i za "vrličko kolo" i "bećarac", koje je, kako kaže, Hrvatska stavila na UNESKO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kao deo svog kulturnog nasleđa.

- Ojkanje, bećarac i vrličko kolo upisani su na listi UNESKA kao deo kulturne baštine Hrvatske, a radi se o srpskoj kulturnoj baštini - navodi Linta u saopštenju koje je dostavio medijima.

On je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da iskoristi mogućnost konvencije UNESKO o pridruživanju drugih zemalja već upisanim elementima, te da po hitnom postupku pripremi ove predloge.

Podgorica ponovo uslovljava Beograd. Pogledajte OVDE šta su sada smislili.

Izvor: Tanjug


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpski narodni običaj ojkanje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA