Najnovije

KAPETAN DRAGAN PORUČUJE IZ LEPOGLAVE: Izlazim uskoro!

Dragan Vasiljković, iz zatvora u Lepoglavi poručuje: Verujem da ću ćeliju napustiti pre marta 2020. godine. Nisam kriv, svedoci nisu potvrdili nikakav ratni zločin.

Kapetan Dragan (Foto: Jutjub)

Čim izađem iz zatvora prvo idem u Srbiju, a zatim svojima u Australiju,poručuje Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, iz Lepoglave, jednog od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, duge istorije, u kojem su bili zatvoreni i Josip Broz Tito i Moša Pijade, pišu '’Novosti'’.

A baš pred Novu godinu za Kapetana Dragana stigla je loša vest da je Vrhovni sud Hrvatske odbio da ga pusti na uslovnu slobodu pod obrazloženjem "da nije promenio odnos prema počinjenom delu, ratnom zločinu", zbog čega je osuđen prvo na 15 godina zatvora, da bi mu kazna bila smanjena na 13,5 godina.

Kako sada stoje stvari, Vasiljković će u Lepoglavi biti do marta 2020, ali još postoje pravne mogućnosti da izađe pre na slobodu. Postupak o privremenom puštanju pokrenut je po službenoj dužnosti, a sada mu preostaje da i sam zatraži da izađe na slobodu.

Kapetan Dragan uveren je da nije kriv i da svedoci nisu potvrdili sve ono što mu se stavljalo na teret. Tvrdi da nije počinio zločine zbog čega je prvi put uhapšen 2006. godine u Australiji, a pre tri godine izručen Hrvatskoj. Ni suđenje, smatra, nije donelo pravu istinu, a uprkos tome što je odslužio devet desetina kazne i dalje, kako kaže, čeka svoju pravdu.

- Uveren sam da ću uskoro na slobodu - kaže nam Vasiljković. - I dalje uporno radim na svom predmetu i ukazujem na mnoge nepravilnosti urađene za vreme sudskog procesa.

Sada u Lepoglavi ima mogućnost i da se više posveti samome sebi i da čita neku od 12.000 knjiga iz zatvorske biblioteke.

- Da nema mojih prijatelja iz Srbije i Australije teško da bih opstao u zatvorskim uslovima sve ove godine. U dobroj sam formi - tvrdi Kapetan Dragan koji je u zatvorima prošao sve i svašta, pa i zdravstvene probleme sa srcem. - Sada sam zdrav, problema više nema.

Kapetan Dragan u pravnom smislu jedinstven je primer u svetu, jer je čovek koji je najduže proveo u istražnom zatvoru, gotovo deset i po godina, čekajući da mu počne suđenje. Toliko je čekao prvo u Australiji, a zatim u Hrvatskoj i njegov pravni tim se obratio Odboru za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi da se odrede prema njegovom slučaju.

- Reč je zaista o specifičnom slučaju u celom svetu, a mi sada razmatramo sve druge mogućnosti da Vasiljković zaista pre marta 2020. godine izađe na slobodu - kaže nam Slađana Čanković, advokatica iz tima koji zastupa Vasiljkovića.

Kapetan Dragan će i 2019. godinu dočekati u zatvoru, s nadom da će to biti poslednji put.

Kapetan Dragan kaže da i dalje odgovara svoju porodicu iz Australije da ga poseti, zbog skupih troškova puta, jer je uveren da će brzo on njima. Do sada ga nije posetila ni supruga, koja se nada da će brzo doći.

Šta je uznemirilo Srbe u Semberiji, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje nvosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kapetan Dragan: Nisam ni agresor, ni ratni zločinac

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA