Najnovije

AMERIČKE SNAGE PRIMEĆENE KAKO ODLAZE IZ SIRIJE: Evo šta se dešava i kakav je scenario moguć (VIDEO)

Situacija nastavlja da se zahuktava u severnom sirijskom gradu Manbidžu. Uprkos izjavi sirijskog Ministarstva odbrane, čini se da sirijske snage nisu same ušle u grad. Trenutno se vladine snage nalaze zapadno i severno od grada. Sirijska vojska je takođe angažovala dodatna pojačanja kako bi ojačala svoje prisustvo u tom području.

Američki hameri u Siriji (Foto: Jutjub)

U međuvremenu, Turska nastavlja da šalje sve više i više vojne opreme na granicu sa Sirijom. Ako se ne pronađe političko rešenje u okviru sadašnje interakcije između JPG-a, Sirijsko-iransko-ruskog saveza i Turske, situacija može dovesti do barem lokalne eskalacije u tom području.

Visoki turski i ruski zvaničnici održali su 29. decembra sastanak u Moskvi. Strane su razgovarale o antiterorističkim pitanjima, povlačenju američkih snaga i političkom procesu u Siriji. Turski ministar spoljnih poslova Čavušoglu izjavio je da su se obe strane složile da će braniti "teritorijalni integritet i političko jedinstvo" Sirije. Međutim, nije objavljena nikakva zajednička izjava o situaciji u Manbidžu.

U oblasti Al-Safe, sirijska vojska je izvršila napad na Islamsku državu i eliminisala 3 člana ID. Napad je bio deo šireg napora da se slome ćelije ID, koje i dalje rade u tom području. Dana 29. decembra pojavili su se izveštaji da su se američke snage povukle iz vojne baze u blizini grada Malikije u severoistočnom delu Al-Hasake. Kako se izveštava, u Irak su poslata borbena oklopna vozila “hamer”, kamioni i 50 američkih vojnika.

Kurdi su javili da će položiti oružje samo pod jednim uslovom. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo šta se dešava u Manbidžu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA