Najnovije

OPTO-ELEKTRONSKI SISTEM LRAS3: Potencijalna akvizija tzv. Vojske Kosova?

LRAS3 je produkt američke kompanije Raytheon. Predstavlja opto-elektronski uređaj velikog dometa koji je dizajniran za operacije izviđanja i nadzora određenog prostora. U nepovoljnim meteo-uslovima, dan/noć, obezbeđuje otkrivanje, prepoznavanje, identifikaciju i pozicioniranje detektovanih ciljeva.

LRAS3 (Foto: Jutjub)

LRAS3  se sastoji od Ic/Tv kamere druge generacije, GPS interferometra i laserskog daljinomera. Može se montirati na oklopna vozila tipa HMMWV, M1,M2 i “Stryker”, a takođe može da se upotrebljava na stacionarnoj platformi koji se sastoji od postolja sa tronožcem.

Pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u svom sastavu imaju vozila tipa HMMWV, a vrlo je verovatno da se kao njegova platforma mogu iskoristi i turska oklopna vozila Otokar Kobra.Prilika da se ovo sredstvo isproba u praksi je najnoviji “trgovinski rat” između Prištine i Beograda u cilju nadzora alternativnih prelaza na administrativnoj granici između centralne Srbije i Kosmeta.

LRAS3 može da otkrije tačnu poziciju osmatranog cilja koji se nalazi na daljini od 10000 metara, sa verovatnom greškom od 60 metara. Laserski daljinomer ima znatno bolje rezultate jer je kod njega greška ograničena na pet metara. NJegove ukupne tehničko-taktičke karakteristike su bolje od njegovog prethodnika mod. AN/TAS-6 NODLR.U Vojsci SAD ga posebno upotrebljava Korpus mornaričke pešadije (“marinci”).

Juče je Kadri Veselji izjavio da će 14.decembra biti formirana tzv. Vojska Kosova, posle koga će već formirane snage krenuti sa intenzivnom nabavkom naoružanja i vojne tehnike koja je karakteristična za vojne sastave. Spominju se artiljerijska i oklopna sredstva, kao i vojno-transportni helikopteri. Materijalno-tehničku i stručnu bazu za takvu operaciju će logično da obezbede SAD, kao i zemlje sateliti sve izraženijeg balkanskog pakta protiv Srbije, o kojem je pre neki dan govorio Hodžaj. Očekuje se da od zemalja iz okruženja posebnu podršku pruže Albanija i Hrvatska.

Nakon dva sata razgovora sa Hanom, Vučić odbio ultimatum! Pokazao Briselski sporazum i postavio jedno pitanje! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA