Najnovije

RUSIJA OSTAJE ČVRSTO UZ SRBIJU! Čepurin ponovio da će Moskva apsolutno podržati svaku odluku Beograda u vezi sa KiM!

Rusija će podržati odluku o Kosovu koju Srbija smatra prihvatljivom za sebe, kazao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Čepurin (Foto: Jutjub)

- Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe od strane Moskve - rekao je on u intervjuu za "Kord magazin".

Odluka o KiM trebalo bi, kako kaže, da bude doneta bez ucenjivanja Beograda, i, poručuje, "na osnovama i uz poštovanje Rezolucije 1244", koja, prema njegovim rečima, "fiksira teritorijalnu lojalnost Kosova Srbiji".

Čepurin dodaje da je stav Rusije po ovom pitanju nepromenjen i da ona insistira na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 SB UN.

- Stav Rusije o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen, insistiramo na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - naveo je Čepurin.

Takav dogovor, ako ga bude, napominje ambasador, treba da bude učvršćen usvajanjem nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, i smatra, mora biti primenjiv.

- Možemo videti da su napori Evropske unije propali, jer Priština potpuno ignoriše privremene dogovore koji su postignuti u okviru briselskog procesa, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština - rekao je Čepurin.

Čepurin dodaje da nema vidljivog napretka u povratku srpskih izbeglica, a Srpska pravoslavna crkva je izložena novim napadima.

- Specijalni sud nikada nije počeo sa radom na Kosovu. A šta je sa istragom ubistva Olivera Ivanovića koju vode Kosovari? Sve ovo ne doprinosi optimizmu - zaključio je Čepurin.

Šešelj tvrdi da Srbija treba da vodi malo agresivniju politiku i umeša Kinu i Rusiju u rešavanju situacije na KiM. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA