Najnovije

EKONOMISTA OTKRIVA: Kako je Srbija postigla autogol u trgovinskoj saradnji sa Rusijom

Dugo se bavim spoljnom trgovinom i imam značajno iskustvo u poslovanju sa Rusijom, uglavnom prehrambenom robom, pa nije mogla da mi promakne, za nas ponižavajuća informacija sa zvaničnog sajta ruskog Roselhoznadzor, da se već uveliko ispituje zabranjeni re-izvoz ukrajinskog sira u Rusiju, posredstvom srpske firme, Sremska mlekara d.o.o. iz Sremske Mitrovice. Posao u količini od preko 3,8 hiljada tona je, inače, realizovan u prvoj polovini ove godine, dok će ovaj ruski državni inspekcijski organ, u slučaju potvrde sumnji da se radi o ukrajinskom siru, prepakovanom u Srbiji, preduzeti odgovarajuće mere.

Dragoš Vučković (Foto: HelmCast)

Piše: Dragoš Vučković

Ovaj slučaj, kao i niz drugih, sličnih, uključujući zabranjeni re-izvoz italijanske i poljske jabuke u Rusiju, te niza gafova tokom prošlog leta - u vezi sa isporukom u Rusiju našeg voća nedogovorenog i neodgovarajućeg kvaliteta - ponovo potvrđuju neke od naših starih problema u trgovini sa Rusijom, koje još uvek nismo uspeli da prevaziđemo. Jedan od osnovnih problema je da naši odgovarajući državni inspekcijski organi nisu učinili dovoljno na kontroli izvoza naše hrane (o kojoj se toliko priča) u Rusiju, bez obzira na silna usaglašavanja veterinarskih, fito-sanitarnih i drugih pravila sa ruskom stranom, čime smo se toliko hvalili. Samo jedna prosta uporedna analiza uvoza i izvoza sira ove naše firme, brzo bi pokazala o čemu se zapravo radi - što bi trebalo brzo da bude sankcionisano, a ne da čekamo da to otkrije ruska strana.

Ovakvim i sličnim gafovima, Srbija dezavuiše neprocenjivo vredan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, rizikuje da se on postepeno uruši, stvarajući sve veće nepoverenje ruske strane. Umesto da se ovaj Sporazum  maksimalno koristi i sprovodi, posebno u situaciji kada su zapadne zemlje uvele Rusiji sankcije (čak i na sopstvenu štetu) i da iskoristimo ovu priliku i značajno povećamo izvoz naše hrane na ovo ogromno tržište.

Ovaj naš najnoviji autogol, i to dvostruki, ponovo je pokazao da je država do sada malo uradila na podsticaju zapadnim i drugim firmama, čije su zemlje obuhvaćene ruskim sankcijama, na polju njihovog investiranja u Srbiju u kooperativne poslove sa odgovarajućim srpskim firmama, upravo sa ciljem zajedničkog izvoza hrane u Rusiju - pri čemu bi taj zajednički proizvod bio većinski srpskog porekla, i kao takav prihvatljiv i regularan za rusko tržište. Pri svemu ovome bi, i ove zapadne i druge firme, bile itekako na dobiti, jer bi, ovim putem, zadržale svoje pozicije na ruskom tržištu, ali na sasvim regularan način, a ti, mogući proizvodi, napravljeni u srbiji, bili bi čak i opterećeni mnogo manjim troškovima proizvodnje.  Umesto toga, stvara se klima u kojoj naše firme nesmetano realizuju zabranjeni re-eksport hrane u Rusiju i time krše razna pravila.

Šta onda znači neuvođenje sankcija Rusiji, i šta onda znači naš sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, kada su naše firme spremne, da zbog snishodljivog odnosa prema Zapadu, upropaste poziciju Srbije, koju ona ima u odnosima sa Rusijom?

Krajnje je vreme da se odgovarajuće državne institucije uozbilje u kontroli izvoza u Rusiju, kako se ne bi otežao i postojeći, svakako ohrabrujući rast izvoza hrane u Rusiju i kako se ne bi ugrozili naši zdravi izvoznici na rusko tržište, kao i oni koji tek planiraju da ugovaraju poslove sa ruskim partnerima. Jednom poljuljano poverenje među partnerima u spoljnoj trgovini se jako teško vraća, dok se ukazane prilike za značajno povećanje  izvoza ne smeju olako propuštati, pogotovo kada je reč o nejakoj ekonomiji, poput naše, u kojoj je stalan rast izvoza jedan od osnovnih postulata.

Šta Dugin kaže o ustanku u Francuskoj saznajte OVDE.

Izvor: geopolitica.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus ovde

Debata o Kosovu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA