Najnovije

BEZBEDNOSNI STRUČNJACI TVRDE: Mandat Kfora obezvređuje odluku o formiranju kosovske vojske

Vojska Kosova će biti formirana 14. decembra i biće to pre svega, poruka Beogradu da je Priština spremna i oružjem da štiti granice Kosova ,navode sagovornici Tanjuga, ali napominju da ne treba očekivati da će ona odmah posle formiranja povući neke ozbiljnije poteze.

KFOR (Fot: Flickr)

"NJihove ambicije prema severu Kosova su jasno omeđene ulogom KFOR, jer šta god Albanci odlučili u svom parlamentu, KFOR je taj koji, prema zakonu o KBS koji je na snazi, kaže:'Ne možete izaći iz kasarne', objašnjava za Tanjug vojni analitičar Aleksandar Radić.

Tako, kaže on, ne postoji direktna bezbednosna pretnja od formiranja vojske kao takve, ali poruka koju Priština šalje je - da oni imaju nameru da kroz sve što im stoji na raspolaganju, od propagande, pa ako zatreba i vojske, brane integritet Kosova onakvog kakvog oni vide, podseća Radić.

On međutim, skreće pažnju da je, mandat KFOR, jedini realan scenario u kojem može da se obezvredi stvarna vrednost izglasavanja paketa zakona o formiranju vojske u parlamentu u Prištini.

Radić istovremeno kaže da je jasno da postoje neke linije u američkoj diplomatiji koje su dale zeleno svetlo za izglasavanje zakona o formiranju vojske Kosova

„Ako američki ambasador u Prištini kaže da je za Ameriku prihvatljivo formiranje vojske Kosova onda je jasno da nije reč o zaveri, nego da je postojala neka nevidljiva komunikacija koja je ohrabrila albanske vlasti da započnu proces usvajanja zakona koji omogućava stvaranje oružanih snaga", ističe Radić.

Kosovske bezbednosne snage će zadržati isto ime, kaže on ,oni će imati iste ambleme, ali suštinska razlika je u zakonima u kojima će biti precizirano da je njihov zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

„Suština je u članu zakona gde se definiše da je njihova misija - zaštita teritorijalnog integriteta Kosova, dok u ovom trenutku samo KFOR ima nadležnosti kada je reč o primeni te sile na KiM", naglašava Radić.

On dodaje da od 1999. do danas i neko vreme u budućnosti, dok se situacija bitno ne promeni i dok se ne postigne kakav takav normalni nivo komunikacije između Srbije i albanskih vlasti, KFOR dužan da zaustavi svaki pokret kosovskih snaga bezbednosti.

Pitanje formiranje vojske Kosova, za profesora Darka Trifunovića sa Fakulteta bezbednosti, nije samo leksičko pitanje jer novi zakon mogućava da se KSB u nekom narednom periodu pretvori u oružanu silu.

On smatra da se u Beogradu često zaboravlja da su "upravo Albanci pripadnici islamske brigade u Iraku i Siriji za potrebe SAD koje tamo ruše režime, i odatle postoji tolika podrška formiranju vojske Kosova od strane Vašingtona".

Kaže da će vojska Kosova po američkim planovima biti ona koja će u jednom trenutku otići u Siriju, Avganistan i mnoga druga krizna mesta, jer, prema njegovim rečima, jedan američki vojnik ne samo da mnogo košta, nego i život svakog Amerikanca u Americi je strašno problematičan ukoliko se ugrozi.

O novim dokazima jezivih albanskih zločina nad Srbima možete pročitati OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stojanović i Radić o tzv. Vojsci Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube