Najnovije

HARADINAJ JE POTPUNO PUKAO, NE ZNA VIŠE ŠTA PRIČA! Zapadu poručuje: Je*eš NATO, mi pravimo vojsku!

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj poručio je juče da će 'vojska Kosova' biti formirana narednog petka, 14. decembra, uprkos jasnom upozorenju NATO pakta da će Priština snositi posledice ako na silu, nezakonito, osnuje svoje oružane snage!

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Haradinaj je rekao da će se, uprkos poruci NATO, za sedam dana glasati o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u 'vojsku'. On je naglasio da ga uopšte ne zanima to što je zapadna vojna alijansa protiv ovog poteza prištinskih vlasti! Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg prethodno je izjavio da je formiranje 'vojske Kosova' suprotno svim njihovim preporukama.

Prema Stoltenbergovim rečima, odluka Prištine da formira svoju vojsku dolazi u potpuno pogrešnom trenutku.

- Ovakav korak dolazi u pogrešno vreme i u suprotnosti je sa preporukama NATO saveznika. On može imati negativne posledice po kosovske evroatlantske integracije. Haradinaju sam jasno ponovio stav NATO pakta da će, ako se promeni mandat KBS, alijansa morati da preispita nivo angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova. NATO ostaje posvećen očuvanju mira na Kosovu kroz misiju KFOR, koja jedina ima mandat UN... - rekao je Stoltenberg.

Haradinaj, međutim, tvrdi da je najavljena transformacija KBS u vojsku u skladu sa kosovskim ustavom.

- Stvaranje vojske naredne sedmice jeste naš unutrašnji proces. On je u skladu sa kosovskim, najnaprednijim ustavom u svetu, koji sadrži sve vrednosti demokratije. Imali smo razgovore sa svim zainteresovanim stranama. NATO ima težinu i može da izrazi mišljenje, ali uvereni smo da se neće dovesti u pitanje naši odnosi sa tom vojnom alijansom - poručio je Haradinaj.

Komentarišući ove navode, general u penziji Božidar Delić kaže da su Haradinajeve izjave usmerene ka Šiptarima kako bi očuvao politički rejting.

- Haradinaj će raditi samo ono što mu je dozvoljeno. Lažna država Kosovo ne može formirati vojsku ni po takozvanom kosovskom ustavu, ni po Rezoluciji 1244 SB UN, jer je KFOR jedina oružana sila u pokrajini. O svemu na Kosovu odlučuje SAD, pa se KFOR i ne pita mnogo. Ovo je pritisak na Srbiju... - naglašava Delić.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ponavlja da formiranje "vojske Kosova" nije u skladu sa zakonima.

- Potezi pojedinih funkcionera na Kosovu zaliče često na poteze očajnika. Oni nisu u stanju da ispoštuju sporazume čiji su potpisnici. Šalju poruke sile, govore jezikom mržnje, prete čak i svojim saveznicima i zveckaju oružjem. Ne umeju da probleme reše mirnim putem, pa pribegavaju za 'vojskom' ne bi li izvršili pritisak na Srbe. Gube političku bitku, pa su jako nervozni... - zaključuje Petrić.

Vučić poručio da je Haradinaj u pravu. Pogledajte OVDE na šta je mislio.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najnovija izjava Ramuša Haradinaja, da će Amerikanci braniti “Kosovo” ukoliko Srbija “napadne”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA