Najnovije

RUSI ĆE BITI NEPOBEDIVI: Moćni Su-57 bi mogao biti naoružan hipersoničnom raketom poput „Kinžala“

Napredni višenamenski avion Suhoj Su-57 mogao bi biti naoružan hipersoničnom raketom poput "Kinžala". Za razliku od velikog, već predstavljenog projektila, budući će biti dovoljno mali da se uklopi u veličinu aviona.

Su 57 (Foto: RIA)

Kinžal je novopredstavljena ruska balistička raketa koja se lansira iz vazduha, sa brzinom leta od 10 Mah-ova i dometom od 2.000 km. Projektil se ispaljuje sa već pokretne platforme, poput aviona Mig-31K presretača ili bombardera Tu-22M3.

Postojale su neke spekulacije da će prvi Su-57, prvi ruski avion pete generacije, na kraju moći nositi i ovaj napredni projektil.

Ruska vojska želi da naoruža Su-57 sa manjom hipersoničnom raketom koja se može ugraditi u trup aviona, prema izvorima iz vazduhoplovne industrije. Alternativa prilikom ugradnje velikog "Kinžala" napolju, povećala bi vidljivost aviona za radare.

Razvoj nove rakete je deo ruskog trenutnog programa vojne modernizacije, koji pokriva period između 2018. i 2027. godine, naveo je izvor. Nijedan podatak o vremenskom periodu za razvoj, ili planiranim specifikacijama projektila nije objavljen. Ministarstvo odbrane nije ni potvrdilo ni demantovalo ove informacije.

Raketa "Kinžal" trenutno je u testnoj službi u ruskoj vojsci. Predsednik Vladimir Putin je objavio o novim sistemima oružja ranije ove godine u sklopu prezentacije naprednog i budućeg ruskog oružja namenjenog suprotstavljanju američkom razvoju PRO sistema.

Neki izvori kažu da je projektil delimično izveden iz projektila Iskander 9K720 i da je sposoban da uništi velike pokretne ciljeve poput nosača aviona, te da izbegava PVO zahvaljujući ogromnoj brzini i visokoj manevarskoj sposobnosti.

Ukrajina poslala tenkove na samu rusku granicu, preti katastrofa. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA