Najnovije

HRONIKA ODLOŽENE REVOLUCIJE: I posle Merkelove, Merkel

Na kongresu CDU u Hamburgu izabrana je Anegret Kramp-Karenbauer, željeni kandidat kancelarke Angele Merkel, za novog partijskog šefa. Komentatori to vide kao potvrdu kontinuiteta dosadašnjeg kursa, kojim je stranke sistematski od 2015. godine napuštala centar i kretala se prema demokratskoj levici. Shodno tome, glavno pitanje svih komentara je: Šta će biti sa konzervativcima u konzervativnoj stranci, koliko dugo će se pomiriti sa porazom i – hoće li kancelarki biti dopušteno da ostane do kraja mandata?

Merkel (Ilustracija: Pixabay)

Samo 35 glasova razlike deli novu šeficu nemačkog CDU Anegret Kramp-Karenbauer (517) od drugoplasiranog Fridriha Merca (482).

Razočarano lice Volfganga Šojblea po objavljivanju rezultata glasanja, voditelja konzervativne struje koja je favorizovala Merca, sve govori. "AKK je pobedila, ali sad je očekuje hod po žici, da zadrži pristaše, zadobije poverenje konzervativnog krila i istovremeno zaustavi rast AfD-a."

Anegret Kramp-Karenbauer je u medijima nemačkog govornog područja, pre svega elektronskim, što su i drugi preuzeli, sve češće nazivana po inicijalima AKK.

Razlog nije samo dugo ime, jer ima i dužih koja ne prave probleme prilikom izgovora, već u tome da je poredak "g" i "r" takav da i čak najsigurnijeg reportera maternjeg nemačkog jezika navede na mucanje, ako ne kod imena "Ane-gret-Kra-mp-Kar-en-bauer", onda kod prve komplikovanije reči koja sledi, na primer "orijentacija" ili "kontinuitet".

Vrlo zabavno za slušanje, kao kad bi srpski reporter morao da izgovori "na-vrh-brda-vrba-mrda s orijentacijom kontinuiteta".

AKK lomi jezik medijima i preuzima podeljenu stranku. Šta će to značiti za Nemačku i Evropu?

I posle Merkelove, Merkelova

Novinar Šterna Hans-Ulrih Jerges za austrijski ORF sat vremena posle objavljivanja rezultata u Hamburgu: "Onaj muški klub koji sad otvoreno pod vođstvom Volfganga Šojbla već godinama rovari protiv Angele Merkel poražen je; to je iznenađujući rezultat. Od prošle noći su stizale informacije iz najužeg kruga stranke i vlade da Fridrih Merc vodi, sve jasno. Ta većina se danas istopila zbog vrlo lošeg govora koji je Merc održao. On je bio potpuno okrenut prošlosti, govorio je kao da je nastavio tamo gde je stao 2002. godine, nije se osvrnuo na aktuelnosti, sve je strahovito razočarao. NJegov izbor je očigledno bio 'kancelar ili lova' – Merc je bogati menadžer finansijske industrije – i sada kad nije uspeo u prvom, vratiće se drugom. Ništa sitnije od kancelara za njega ne dolazi u obzir. Time je javno demonstrirao svoj loš karakter, što se ne oprašta."

Jerges: "Potpuno sam siguran da Merkelova neće ostati kancelarka do idućih izbora 2021. Daće ostavku najkasnije u vreme evropskih i nemačkih komunalnih izbora u maju iduće godine. Tad će se SPD, pritisnut lošim rezultatima, povući iz koalicije. Biće to politički kraj Angele Merkel i znak da dolazi trenutak za AKK. Ako zna šta je dobro za nju, AKK će ići na distancu prema Merkelovoj."

Noje cirher cajtung: Nervozni govornik AKK

Noje cirher cajtung: "CDU ima novu šeficu, verovatno samo nakratko. Svega 35 glasova prednosti u odnosu na Merca, što je, trezveno posmatrano, loš start. Ali juče u Hamburgu niko nije razmišljao trezveno."

"AKK je govorila glasno i nervozno, više puta se zaklinjala u hrabrost, što samo znači da je nema dovoljno. I zaista, test stvarnosti tek dolazi. U maju su evropski izbori, zajedno s njima komunalni, na jesen dolaze regionalni u Brandenburgu, Saskoj i Tiringenu. Ako CDU nastavi da gubi, gotovo je sa suzama radosnicama, zagrljajima i patetikom. To što je polovina delegata bila spremna da glasa za jednog samoživog liberala kao što je Merc samo govori da u CDU vlada jaka čežnja za povratkom u konzervativne vode. Neko ko tu čežnju može ispuniti je Jens Špan. NJegovo vreme dolazi pre nego što je AKK milo." 

Zidojče cajtung: Mir izgleda drugačije

"Proleće u CDU brzo završava" piše minhenski Zidojče cajtung, zaključujući da je dalja polarizacija unutar partije programirana.

Zidojče cajtung: "Merkelova je uspela – njena favoritkinja Anegret Kramp-Karenbauer, kratko AKK, preuzima čelo stranke. Poznata kao "mini-Merkel", ona neće praviti potpuno istu politiku kao kancelarka, tu i tamo će joj se verovatno suprotstaviti, ali u suštini neće ništa učiniti da joj oteža vladavinu."

"AKK će nakratko vratiti mir u CDU iscrpljen unutrašnjim obračunima. Da će on potrajati, nije verovatno. Za tako nešto je izborni rezultat pretesan – skoro pola glasova otišlo je Mercu, koji u gotovo u svemu zastupa drugačiji kurs od AKK. Nije malo onih koji misle da se glasači pobegli desnom AfD-u mogu vratiti samo ako se CDU pomeri koji korak u desno s leve stranputice na koju ga je odvela Merkelova. Ono što takvi žele je rigidnija migraciona politika, više nacionalne politike, liberalniji ekonomski program. Može li AKK pridobiti to krilo? Teško."

FAZ: Pod olovnim poklopcem

U više analiza se naglašava da se CDU ponaša kao da je bitka za jedinstvo dobijena i da se opuštenost vratila u stranku, što je varljivi utisak.

U prvoj izjavi za medije (televizijski kanal NTV) Aleksandar Gauland, jedan od dva predsednika desnog AfD-a, kaže kako je njima vrlo drago zbog novog personalnog rešenja u CDU.

Gauland: "AKK nije bila samo željeni kandidat kancelarke Angele Merkel, već i naš. AKK je garant kontinuiteta dosadašnje politike CDU, koja nam je donela dosta političke podrške i uvela nas u Bundestag. U budućnosti očekujemo prebege iz glasačkog tela CDU u još većem broju."

FAZ: "Bitka za rukovodstvo nad strankom je završena, ali budućnost CDU je i dalje neizvesna. Sasvim je jasno, dolaze olovna vremenima. Najteže tek predstoji. Sve one tvrdnje, obećanja, zaklinjanja, kako će kancelarka ostati na vlasti do isteka regularnog mandata, zavise od jedne stvari: Mogu li CDU i AKK proći kroz izbore tako da izgleda kao da su ih dobili? Jer, na kraju krajeva, to je i bio cilj ove vežbe civilne zaštite koju smo juče gledali u Hamburgu, u smislu kako prevazići duboke podele u stranci, rezultate kasne faze Merkelkine vladavine."

Špigl: "Dinastija Merkel"

U tekstu pod gornjim naslovom, Špigl zaključuje da je "opasnost dalje polarizacije vrlo realna".

Špigl: "Nova šefica stranke je izabrana s Merkelkinim blagoslovom. Kao svojevremeno Šreder Kolu, tako je AKK obećala Merkelovoj da neće ništa raditi drugačije, samo bolje. U partiji koja se tradicionalno kloni rizika i eksperimenata, imala je više uspeha od konkurenta Merca. Uz to je ispalo da je Merc, inače sjajan govornik, imao loš dan, počeo nespretno, govorio nervozno, i tek pred kraj došao na štih. Za razliku od njega, AKK je održala strastveni, majstorski komponovani govor i okrenula raspoloženje u sali."

I dalje Špigl: "Merkelova će sada sarađivati sa osobom koju dugo zna i koja nema ambicije da je otera sa kancelarskog mesta. Duo Merkel–Merc bi brzo pukao, iako su se oboje javno zaklinjali da mogu zajedno. Ne mogu. Duo Merkel–AKK obećava mir."

Austrijski Prese: "CDU se odlučio za meko spuštanje. Kancelarka Merkel je progurala svoju Mini-me-Merkel. Od nove šefice nije realno očekivati bilo kakvu promenu kursa. Za kancelarku su to umirujuće vesti, za Nemačku uspavljujuće. To nije dobro: Angela Merkel bi trebalo da zaokruži svoj odlazak i podnese ostavku na mesto kancelara. Nemačka vapi za novim početkom barem koliko i CDU."

Unija plovi dalje, do nove ledene sante

Šta je u svim ovim komentarima više nego upadljivo?

Prvo, da nova šefica vladajućeg CDU nema ime, već inicijale. Drugo, da se od nje ne očekuje da će ujediniti stranku, naprotiv. U krajnjoj liniji, Kramp-Karenbauerova će kancelarki omogućiti vođenje iste politike kao do sada, samo sa još manje lične odgovornosti, čime se "revolucija" u CDU odlaže, ali ne i sprečava.

Treće, upadljivo je kako niko ne razmišlja hoće li to imati efekta na Evropu. Ako je AKK "Mini-Merkel", onda naravno nikakvih, ali ako Nemačka stoji na pragu brze emancipacije jedne političarke sa sporednog koloseka – a istorija je puna takvih primera – onda je sve moguće.

Četvrto, ne misle svi isto. Špigl smatra da je AKK održala "strastveni" govor koji je "poneo delegate"; švajcarski Noje cirher cajtung piše da je govorila "pištavo", da joj je glas "plivao u gornjim registrima", te da je neprestano ponavljala reč hrabrost. Dakle, zaključuje Noje cirher cajtung, nervozna je i nesigurna, iako po godinama iskusna. Za "pištavost" ima leka, kursevi za menadžere gde se žene treniraju da spuste glas i izbegnu hormonske zamke svog pola; ali ako je problem sve ono drugo, onda nema boljitka.

Peto, ako je neko primetio, u komentaru minhenskog Zidojče cajtunga spominje se poraz "nacionalne politike" unutar CDU, u smislu da su Mercove pristaše želele više "nacionalnog", ali su ponovo nadglasane, istina sa sve užom marginom.

Sa izuzetkom AfD-a, nacionalno ostaje velika, prigušena, delegitimisana tema u Nemačkoj. 

Najinteresantniji od svega je izbor termina – "nacionalno". Nacionalizmi izgleda vladaju jedino na Balkanu, dok su svi ostali u Evropi samo nacionalni.

Kako su žuti prsluci zahvatili pola Evrope, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kraj karijere Angele Merkel

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube