Najnovije

UCENJIVANJE: Priština objavila uslove pod kojima će pregovarati sa Beogradom

Nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu će biti prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u, predviđeno je Predlogom rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Priština (Foto: Jutjub)

Predlog, koji je izradila grupa SDP-a, objavila je TV Kljan Kosova i on će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sednica kosovskog parlamenta.

Kako se navodi, pod procesom dijaloga i pregovora se podrazumeva "efikasan i jedini način za postizanje održivog, sveobuhvatnog, međunarodno prihvatljivog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve države-suseda".

Prema tom predlogu tri su fundamentalna pitanja koja formiraju okvir, sadržaj i karakter procesa dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma: “teritorijalni i unitarni karakter države Kosovo, strateški interes države Kosovo i Republika Kosovo je državno uređenje parlamentarne demokratije i sekularnog društva unutar multi-kulturne tradicije”.

Skupština, navodi se, neće podržati razgovor koji, kako se navodi, "ne uzima u razmatranje i osporava strukturalne i identitetske osnove države Kosovo".

Predviđeno je da kosovska skupština izglasa Zakon o dijalogu, kojim će biti obezbeđena pravna validnost i zakonsko sankcionisanje sadržaja Platforme za dijalog, kao i odgovornosti predstavnika prištinskog tima u pregovorima.

Predlog rezolucije predviđa obezbeđivanje šireg političkog konsenzusa političkih partija, a u izradu Platforme bio bi uključen I jedan predstavnik parlamentarne opozicije.

Predviđeno je formiranje i Odbora za izradu Platforme za dijalog čiji članovi bi bili iz pregovaračkog tima i civilnog društva izabranih u parlamentarnoj proceduri.

Takođe, predviđeni su i rokovi za izradu i funkcionalizaciju Platforme i Zakona o dijalogu, a pregovarački tim bi bio u obavezi da u roku od 30 dana skupštini dostavi nacrte Platforme i Zakona o dijalogu.

Inače, tim Prištine za dijalog sa Beogradom, koji se u Predlogu rezolucije naziva "državna delegacija" imaće ovlašćenja i ekskluzivno pravo da saopštava i javno interpretira postupke, sadržaj i postignuća u tom procesu.

Tim će činiti politički predstavnici koje će izglasati parlament, a predvodiće ga dva predstavnika - po jedan iz vladajuće koalicije i predstavnik opozicije i oni će biti izabrani u parlamentu.

Pročitajte OVDE šta ukazuje da se sprema haos.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

RUDAN: NATO nas je sve uništio, a Kosovo je Amerika!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA