Najnovije

KALAŠNJIKOV SPUŠTA NEPRIJATELJSKE DRONOVE: Predstavljamo pušku REX-1 (VIDEO)

Bilo da je reč o vojnoj, policijskoj, civilnoj ili upotrebi od strane terorista, borba protiv dronova poslednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat.

REX-1 (Foto: Jutjub)

U vezi incidenta sa korišćenjem dronova na beogradskim ulicama, koji se dogodio pre nekoliko dana, prisećamo se nedavno objavljenog teksta u “Kalibru”. Upotreba dronova u vojne i civilne svrhe je minijaturizacijom i drastičnim padom cene ovih sredstava dovela do potpuno novih mogućnosti. Više različitih načina upotrebe se, zapravo, "preslikava" sa bespilotnih letelica, a to su: izviđanje, kontrola kritičnih pravaca i artiljerijske paljbe, državne granice, pa čak i borbena upotreba ubojitim sredstvima.

Pretnja od terorizma

Bilo da je reč o vojnoj, policijskoj, civilnoj ili upotrebi od strane terorista, borba protiv dronova poslednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat... Špijunski dronovi, dronovi u blizini aerodroma koji mogu biti usisani u mlazne motore putničkih aviona, "samoubilački" dronovi opremljeni ubojnim sredstvima, obično u vidu ručne bombe s jednostavnim daljinskim upaljačem mogu predstavljati veliku opasnost po bezbednost velikog broja ljudi širom sveta. NJihova niska cena i relativna bezbednost operatera, kao i dostupnost i mogućnost njihove adaptacije, daju široke mogućnosti i obećavaju danas, možda i najopasniju pretnju od terorizma. Borba protiv dronova je prioritet u mnogim sferama angažovanja bezbednosnih službi, pa čak i civilnih korisnika. Zato je razumljivo da su se u cilju stvaranja upotrebljivog sredstva za borbu protiv dronova angažovale mnogobrojne kompanije, pa čak i privatni izumitelji, a ideje koje su se pojavile obuhvataju nekoliko pravaca. Prvi i najstariji je stvaranje fiksnih elektromagnetnih ometača, strateški raspoređenih oko pozicije koja treba da se zaštiti. Drugi, svakako kompaktniji, s obzirom na usmereno dejstvo ometanja je kreiranje svojevrsne puške, koja, naravno, ne ispaljuje projektil, već usmereno elektromagnetno zračenje koje dejstvuje na sam dron i njegovu komunikaciju. Pojavili su se i uređaji koji ispaljuju neki vid mehaničkog uređaja za "hvatanje" dronova, kao što je mreža. Ova poslednja sredstva su, takođe, u vidu pušaka ili čak ovećih baterijskih lampi, lako prenosivih na opasaču snaga reda. Konačno, možda najzanimljiviji koncept su anti-dronovski dronovi, odnosno lovački dronovi. Pojedini primeri su: Drone Killer 6 ometač, Droneshield i REX-1 "puška", Skywall i Drone Defence lanser i mreža za hvatanje dronova, Excipio Net "lovački dron"... U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva budućnost vezano za borbu protiv dronova. Na ovim sredstvima mnogi već uveliko rade, a tu je, svakako, i jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača pušaka "Kalašnjikov" sa svojom puškom REX-1.

Zaustavljanje signala

REX-1 predstavlja elektromagnetnu pušku, koja ima mogućnost da ometa GSM, GPS, GLONASS, Galileo i druge komunikacione sisteme koje koriste dronovi. Obezbeđen je značajan stepen minijaturizacije, kao i modularnost. Minijaturizacija je obezbeđena usmerenošću dejstva ometanja, tako da operater mora precizno da "uhvati" dron u snop emitovan s puške. Modularnost, s druge strane, obezbeđuje mogućnost brze zamene, kako bi se deo koji je otkazao ili se ispraznio zamenio drugim. Vreme koje je strelcu na raspolaganju iznosi četiri sata, a isto toliko je potrebno da se baterije napune iz standardne mreže napona 220 V. Takođe, moguće je pušku priključiti na dodatnu bateriju kojom se, prema rečima zvaničnika "Kalašnjikova", obezbeđuje kontinualno dejstvo. Pri dejstvu na dron dolazi do prekidanja komunikacije sa operaterom. Dronovi se u tom slučaju ili automatski vraćaju na početnu poziciju ili padaju na tlo. Upotreba REX-1 nije ograničena samo na dejstvo protiv dronova, već i za zaustavljanje signala kojim se daljinski, bežično, aktiviraju improvizovana eksplozivna sredstva. Takođe, moguće je u radijusu od 1 km od signala isključiti sve Wi-Fi, LTE i 3G signale.

Kontramere

Trenutno, nekoliko primeraka je na testiranjima, a očekuje se da će cena biti oko 5.000 američkih dolara. Pored snaga reda, očekuje se da će nešto "osiromašena" verzija puške biti dostupna i civilnom tržištu. Po svemu sudeći, ako će ovo sredstvo postati operativno i, naravno, ako mu performanse budu kao što se trenutno tvrdi, otvoriće se "Pandorina kutija" u više oblasti. Ne treba sumnjati da će se, slično kao na polju elektronskih protivmera i protiv-protivmera, na primer, kod aviona, pojaviti i sredstvo protiv ovakvih pušaka. Ostaje da se vidi koliko će se obistiniti predviđanja konstruktora u praksi, kao vrhunska potvrda ambicioznih tvrdnji konstruktora. S druge strane, ako će sve biti kao što se tvrdi, ostaje pitanje za šta će biti sposobna slična sredstva postavljena na terenska vozila ili letelice, odnosno brodove. Kakav tajni mobilni telefon je proizvela ruska armija, pogledajte OVDE. Izvor: Kalibar

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA