Najnovije

Putinove bezbedonosne službe razradile scenario u slučaju napada na Rusiju

Neprijateljske racije i uobičajeni napadi su najverovatniji ratni scenariji protiv Rusije. Upotreba nuklearnog oružja je malo verovatan ishod, kako navodi rusko Ministarstvo hitnih slučajeva u izveštaju.

Ilustracija (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Dokument od 164 strane koji je objavilo Ministarstvo hitnih slučajeva (EMERKOM) detaljno opisuje kako bi ruske vlasti odgovorile na katastrofe prouzrokovane neprijateljskim napadom. Jedan uočljiv pasus je skriven duboko u sredini dugog dokumenta.
U naoružanom konfliktu “korišćenje oružja masovnog uništenja, uključujući i nuklearno oružje, malo je verovatno”, kako se navodi u izveštaju EMERKOM-a. Najverovatniji scenario uključuje “korišćenje modernog konvencionalnog oružja kao i operacije od strane specijalaca”.
Dok se planiraju operacije u slučaju katastrofe, vlasti bi trebale da razmotre da “potencijalni neprijatelj ne bi sproveo usmerene napade ciljane na uništenje ruske populacije”, navodi se u izveštaju.
Izgradnja podzemnih skloništa i održavanje postojećih objekata, uključujući i metro stanice, dok vlada mir, je ključno za obezbeđivanje sigurnosti u slučaju neprijateljske invazije.
Izveštaj je bio glavna vest u lokalnim novinama u subotu, što je podstaklo ministarstvo da umanji njegovu važnost. Odgovarajući na medijske izveštaje, ministarstvo je reklo da nema ovlašćenje da govori o “verovatnoći nuklearnog napada protiv Ruske Federacije”, i predviđa ratne scenarije.
Kasnije u subotu, potparol EMERKON-a je rekao za “Interfaks” da je dokument zasnovan na trenutnoj doktrini nacionalne bezbednosti Rusije. “Sastavljen je za stručnjake civilne odbrane i može se koristiti kao priručnik za razvijanje relevantnih planova za zaštitu populacije”.
Izveštaj EMERKOM-a je sastavljen 2017. godine, iste godine kada je predsednik Vladimir Putin naredio ruskoj odbrambenoj industriji da bude spremna za ratne operacije.
Obraćajući se vrhovnim vojnim licima, i izvršnim direktorima velikih odbrambenih kompanija u novembru prošle godine, Putin je rekao da “sposobnost bilo koje ekonomije da brzo poveća proizvodnju odbrambenih proizvoda i usluga kada je neophodno, je jedan od najvažnijih uslova nacionalne vojne bezbednosti”. On je dodao i da “sve strateške i velike kompanije moraju biti spremne za ovo”.
„Hrvatski scenario“ u Donbasu je ukrajinska fantazija. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

EMERKOM obećava podršku rođacima žrtava avionske nesreće
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA