Najnovije

PUTIN ŠALJE ORUŽJE U SVEMIR: Program unapređenja ruske vojske uteruje strah u kosti

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je revolucionarni program naoružavanja Ruske Federacije kojim će ta zemlja svoje vojne kapacitete imati čak i u svemiru, a u upotrebu će staviti i robote, preciznu municiju, dronove koje dosad nije imala, kao i osposobljavanje protivraketnog sistema S-500.

Putin (Foto: kremlin.ru)

To je potvrdio zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin istakavši da će se program razvijati u periodu od 2018. do 2028, a da će u njega biti uloženo 275,5 milijardi evra.
- Predsednik je potpisao dokument i zasad je sprovedena sveobuhvatna procena oružja i tehnike u borbenim uslovima, kao i efikasnost borbene upotrebe novih sistema i kompleksa u ekstremnim spoljnim uslovima. U taj proces je ukupno bilo uključeno više od 200 vrsta oružja i tehnike - istakao je Rogozin i otkrio da se deo novog programa posebno usmerava na razvoj robotike, sistema za izviđanje, udarne i bespilotne letelice, protivraketnu zaštitu aviona, preciznu municiju i slično.

Ruski predsednik: Obustaviti vatru u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je naredio obustavu vatre u predgrađu sirijske prestonice, Istočnoj Guti, radi formiranja humanitarnog koridora kojim će civili moći da napuste to područje. Primirje će stupiti na snagu u utorak i trajaće od devet do 14 časova svakog dana.
Ta odluka šefa Kremlja usledila je nakon višednevnih vazdušnih udara na Gutu, jedno od poslednjih uporišta pobunjenika režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada, u kojima je stradalo najmanje 500 ljudi. Zapad optužuje Asadove snage za krvoproliće i upotrebu hemijskog oružja na tom prostoru. Međutim, Kremlj je juče saopštio kako su takve optužbe provokacija zapadnih zemalja, koje za cilj imaju da se obustave vatrena dejstva u toj enklavi, a odakle su pobunjenici danima napadali Damask i režimske položaje.
On je obelodanio da će Rusija svoje kapacitete širiti i van granica Zemlje, kada je govorio o stalnom razvijanju novih sistema naoružanja na Zapadu, naglasivši da će Moskva na to adekvatno odgovoriti.
- Nećemo ignorisati širenje vojnog potencijala NATO, kao ni američku koncepciju globalnog napada i nameru da se oružje rasporedi u svemir - rekao je on.
Novi ruski program će, pišu mediji, uključivati i protivvazdušne raketne sisteme S-500, petu generaciju borbenog aviona su-57, tenkove armata i oklopna vozila.
- Verujte, imaćemo odgovor na sve - poručio je još jednom Rogozin i izneo podatke da je udeo moderne opreme u ruskim oružanim snagama porastao i da će uskoro iznositi 70 odsto u ukupnom naoružanju do 2021.
- Zamenili smo od 2014. ukrajinske proizvode u više od 100 modela naoružanja i vojne tehnike - naveo je Rogozin.

Ukinuće nam sankcije, ali samo ako propadnemo

Dimitrij Rogozin je istakao da su sankcije koje je Zapad uveo njegovoj zemlji šansa da Rusi pokažu najbolje osobine nacionalnog karaktera. Kako je istakao, on veruje da one nikada neće biti ukinute.
- Sankcije su reakcija okorelog neprijatelja na naše jačanje i biće ukinute samo ako ponovo oslabimo - rekao je Rogozin gotovo istovremeno sa saopštenjem Brisela da još nije doneo odluku o proširenju ekonomskih kazni protiv ruskih državljana i pravnih lica.
Kijev sprema novi plan razrešenja sukoba u Donbasu. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski o S 400 i strahovima koje taj sistem izaziva...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA