Najnovije

NAVIJAČICE S. KOREJE UKRALE ŠOU U PJONGČANGU! Svi gledali u devojke u crvenom, ali pravi cirkus tek sledi - stiže Kimova sestra! (VIDEO)

Kim DŽo DŽong, uticajna sestra severnokorejskog vođe Kim DŽong Una i najmlađa ćerka pokojnog Kim DŽong Ila, prisustvovaće ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koja će se održati ovog petka, piše BBC.

Kimove navijačice (Foto: Jutjub)

Prema postojećem dogovoru, Severna i Južna Koreja tokom ceremonije otvaranja stupaće pod istom zastavom, Kim DŽo DŽong će na ceremoniju doći s Kim DŽong Namom, ceremonijalnim vođom države.
Mnogi ovaj gest vide kao znak da se odnosi između dve formalno zaraćene države popravljaju, međutim stručnjaci ipak tvrde da se nuklearne ambicije Severne Koreje neće smanjiti.
Sjedinjene Američke Države smatraju da će Severna Koreja Olimpijske igre iskoristiti kao propagandni alat pa će na ceremoniju otvaranja poslati potpredsednika Majka Pensa kako bi im doskočili. "Putujemo na Olimpijske kako bismo onemogućili Severnu Koreju u širenju istine o režimu", rekao je Pens.
Veći deo severnokorejske delegacije koja broji 280 članova u Južnu je Koreju stigao u sredu. Među njima je ministar sporta Kim Il Guk, 229 navijačica, četiri službenika severnokorejskog Olimpijskog odbora, 26 demonstratora tekvondoa i 21 novinar.
S obzirom na to da dele granicu s nepredvidivim komšijom, osiguranje tokom Olimpijskih igara biće brojno. Sigurnosne operacije vodiće iz Sedišta za sigurnost i kontraterorizam u Pjongčangu a oko 60 hiljada ljudi radiće na osiguranju igara. Čak pet hiljada naoružanih pripadnika sigurnosnih snaga danonoćno će čuvati učesnike igara, a pomagaće im oko 10 hiljada policajaca.
Doduše sama činjenica da Severna Koreja učestvuje na Igrama je sigurnosna mera. Naime, severnokorejski agenti su 1987. godine eksplozivom razneli avion Korean Airlajna na letu iz Bagdada u Seul jer Južna Koreja nije htela da dve Koreje zajedničkim snagama prirede Letnje olimpijske igre 1988. godine.
Prisustvo severnokorejske delegacije znači da sličnih incidenata neće biti, voditelj organizacije za prebege u Južnoj Koreji pretpostavlja da je svaki deseti član delegacije državni agent i da bi neki od njih tokom Olimpijskih igara mogao da pokuša da uspostavi komunikaciju s agentima koji već borave u Južnoj Koreji.
Da bi kompleksna situacija bila još rizičnija, postoji mogućnost da će južnokorejski ekstremisti mogli napasti članove delegacije iz Severne Koreje, a nije isključeno i da će neko iz delegacije pokušati da prebegne u Južnu Koreju ili neku drugu državu. S obzirom na to da Severna Koreja drastično kažnjava čak i širu porodicu onog koji to uradi, samo jedan takav slučaj može da bude veoma problematičan.
Pročitajte OVDE zašto S. Koreja kaže da SAD upravo priprema napad na njih?
Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte još snimaka i kakvu su reakciju izazvale Kimove navijačice.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA