Najnovije

U STRAHU OD KIMOVE SESTRE: Majkl Pens pobegao s prijema pre otvaranja Igara, a zatim izbegao i večeru! (VIDEO)

Sestra severnokorejskog predsednika Kim DŽong Una, Kim Jo DŽong, stigla je privatnim avionom u Južnu Koreju i tako označila istorijski trenutak jer je ona prvi član vladajuće dinastije koji je kročio na tlo Južne Koreje još od Korejskog rata, što su ga dve zemlje vodile između 1950. i 1953. godine.

Kimova sestra stiže u Pjongčang (Foto: Jutjub)

Ona je deo severnokorejske visoke delegacije koja će prisustvovati današnjem svečanom otvaranju 23. Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu. U njenoj pratnji bio je i ceremonijalni šef države Kim DŽong Nam, najviši severnokorejski zvaničnik koji je prešao granicu.
Poslednji član Kim dinastije koji je bio u Seulu bio je deda Kim Jo DŽong - Kim Il Sung, osnivač i večni vođa Severne Koreje, kada je 1950. godine sa severnokorejskim snagama ušao u Seul i u prvoj fazi napada osvojio gotovo celo poluostrvo. Severnokorejske snage ušle su u Seul 28. juna, samo tri dana nakon početka rata koji je naposletku završio tri godine kasnije podelom dve Koreje uzduž 38. paralele.
Kim DŽong Nam i Kim Jo DŽong stigli su u Seul obučeni u crne kapute s krznenim okovratnikom, a dočekali su ih južnokorejski ministar za ujedinjenje i drugi zvaničnici. Zatim su brzim vozom otputovali na svečanost otvaranja, gde su sedeli u neposrednoj blizini američkog potpredsednika Majka Pensa i japanskog premijera Šinza Abea.
I dok su sportisti obe Koreje na otvaranju prošetali pod zastavom ujedinjene Koreje, odnosno plavom kartom korejskog poluostrva na beloj podlozi, odnosi u svečanoj loži bili su nešto hladniji, bliže temperaturi vazduha na otvaranju Igara.
Tako BiBiSi piše da je Pens izbegao večeru na kojoj je prema protokolu trebao da bude za istim stolom s Kim DŽong Namom, koji je tokom otvaranja sedio tek nekoliko metara od njega. Večeru je pre ceremonije otvaranja organizovao južnokorejski predsednik Mun DŽae In, ali je američki potpredsednik napustio prijem posle samo pet minuta. Pens je, doduše, bio u blizini formalnog severnokorejskog šefa države, ali su obojica izbegla kontakt, piše korejska ganecija Jonhap.
S druge strane, južnokorejski predsednik bio je manje uzdržan pa se rukovao sa sestrom Kim DŽong Una na ceremoniji otvaranja Igara, a i on i Šinzo Abe su se takođe rukovali s Kim DŽong Namom.
Za razliku od diplomatskog postupanja južnokorejskog i japanskog premijera, Pens je sa sobom u Južnu Koreju poveo Freda Varmbiera, oca američkog studenta koji je preminuo nakon što je pušten iz severnokorejskog zatvora. Kim DŽong Un je svoj spektakl izveo juče, kada je dva meseca ranije održao vojnu paradu u Pjongjangu kako bi obeležio godišnju osnivanja Vojske Severne Koreje. 
Inače, Severna Koreja je na ZOI poslala delegaciju od 550 osoba, od toga će 230 biti navijačice, 140 akrobati, a njih 30 tekvondo borci.
Pročitajte OVDE na kakav dijalog Rusija poziva Vašington i Pjongjang?
Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A pogledajte kakvu je vojnu paradu juče napravio Kim DŽong Un.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA