Najnovije

(INTERVJU) ALEKSANDAR ŠEŠELJ: SRS je jedina autentična proruska stranka u Srbiji

Aleksandar Šešelj u intervjuu za Pravdu govori saradnji Srpske radikalne stranke sa političkim činiocima u Rusiji, odnosu prema pitanjima Krima i Novorusije, mogućoj saradnji srpskih i ruskih gradova, ukazuje na najveće greške aktuelne gradske vlasti i objašnjava kakve bi radikalne promene sprovodili u Beogradu.

Aleksandar Šešelj (FOTO: SRS)

U kampanji za beogradske izbore založili ste se za veću saradnju Beograda sa Rusijom kao i za bratimljenje Beograda i Sankt Petersburga, na koji način vidite tu buduću saradnju? Saradnja sa Sankt Petersburgom može da donese benefite Beogradu u mnogo segmenata. Sankt Petersburg, severna prestonica Rusije je pre svega poznat kao turistička destinacija zbog svojih kulturnih sadržaja, to je grad muzeja. Ali i u infrastrukturnoj sferi, Sankt Petersburg ima najdublji metro na svetu i jedan je od najboljih, a kasni samo dva minuta u godišnjem proseku. U tim oblastima možemo da ostvarimo izuzetnu saradnju, što bi značilo i otvaranje tog tržišta za našu privredu, što bi bio veliki uspeh
Predhodne godine više puta ste boravili u Rusiji i imali sastanke u Dumi sa važnim političkim činiocima, da li je tada bilo reči o jačanju saradnje Bepgrada sa ruskim kompanijama i gradovima? Ispred SRS sam imao sastanke sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u Dumi. Mi smo jedina autentična proruska stranka u Srbiji, i sa ruskim partijama imamo sardnju preko 20 godina. Oni nas cene i poštuju jer smo iskreni prijatelji Rusije i zalagali smo se za saradnju za Rusijom i tokom 90tih godina, kada to nije bilo popularno ovde. Rusija posebno zahvaljuju srpskim radikalima na našem stavu da je Krim sastavni deo Ruske federacije. Zbog poseta Krimu i Donjeckoj Narodnoj Republici Ukrajina vam je uvela sankcije i zabranila ulazak, da li ste se pokajali što ste otišli tamo? 
Nisam se pokajao. U Ukrajini je na vlasti jedan neofašistički i antiruski režim koji je počinio strašna zverstva u Donbasu, setite se spaljivanja svih onih ljudi u pozorištu u Odesi. Odlazak predstavnika SRS u Donjeck je pokazao našu podršku njihovoj borbi, mi se saosećamo sa Rusima u Donbasu, jer je i srpski narod stradao pod fašizmom. U Donjecku nas je primio predsednik DNR-a gospodin Aleksandar Zaharčenko. Radikali su jedini predstavnici iz Srbije koji su dobili poziv Georgija Muradova, opunomoćenog predstavnika predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, učestvovali na skupu "Prijatelji  Krima" koji je organizovan na Jalti. SRS, za razliku od aktuelne vlasti, priznaje Krim kao sastavni deo RF. Zašto mislite da Srbija treba da prizna Krim kao deo Rusije, i kako bi to i uticalo na odnose dve zemlje? Danas je Rusija najveća brana potpunom priznavanju nezavisnog Kosova i prijemu takozvanog Kosova u UN. Ako je Rusija danas garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u Savetu bezbednosti, krajnje je licemerno da Srbija ne priznaje teritorijalni integritet Rusije. Šta su najveći propusti aktuelne gradske vlasti?
SNS je pre nego što je došao na vlast obećavala raskidanje ugovora sa Bus plusom, a videli smo da nisu po tom pitanju uradili ništa. Bus plus je najveća pljačka grada Beograda jer otima 91,5 procenata od naplate prevoza, dok samo 8,5 procenata ide GSP-u. Isto tako, obećavali su kancelariju za brze odgovore i brzo su na to zaboravili. Sada dele karte za metro koji ne postoji. Sa druge strane, kad pogledate kadrove u današnjoj vlasti, imate utisak da je još uvek na vlasti DS.

Šta bi dolazak SRS na vlast u Beograda značio za Beograđane?  Pre svega, mi bi smo bili garant odlučne borbe protiv korupcije i po tom pitanju ne bi bilo nikakve tolerancije. Ono što je narativ naše kampanje jeste zaštita naših tradicionalinih vrednosti, podsticanje ćirilice, ukidanje finansiranja antisrpskih projekata iz buddžeta grada, zaštita srpskog identiteta. Želimo da sačuvamo nacionalnu dušu Beograda, zato Beograd na srpki način.
Ako SRS sutra dođe na vlast u Beogradu koji prvi  problem bi uzeli da rešavate? Prvo bi raskinuli ugovor sa Bus plusom i napravili od GSP-a profitabilno preduzeće. Danas ne postoji nijedna metropola u Evropi gde je gradski prevoznik gubitaš. Umesto finansiranja nevladinih organizacija, podsticali bi kulturu. Umesto subvencija privatnim obdaništima u visini od 1,3 miliona evra na mesečnom nivou, adaptirali bi objekte koji su u vlasništvu grada Beograda kako bi pravili obdaništa i na taj način uštedeli ogroman novac. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj o haškoj presudi.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA