Najnovije

NEBENZJA GRMI U SAVETU BEZBEDNOSTI: Sami ste ga otrovali! Niko sa Rusijom ne može tako da razgovara, a ponajmanje Britanci! (VIDEO)

U Savetu bezbednosti UN održano je hitno zasedanje koje je sazvala Velika Britanija o slučaju trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja.

Vasilij Nebenzja (Foto: JuTjub)

Predstavnik Velike Britanije je na sednici ponovo optužio Rusiju za umešanost u trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Solsberiju. Velika Britanija pozvala je eksperte iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da sprovede analizu istrage o incidentu trovanja Skripalja i njegove ćerke, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Britanije u Ujedinjenim nacijama DŽonatan Alen. - Obavestili smo OZHO o upotrebi ovog nervnog agensa i pozivamo je da samostalno provere našu analizu, rekao je Alen novinarima u Ujedinjenim nacijama pre početka sednice.  Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da se Rusija spremna da istraži incident sa trovanjem bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i poziva Britaniju da obezbedi uzorke supstance na koje se britanska istraga poziva. - To nije fakultativan, već obavezan uslov prema konvenciji (o zabrani hemijskog oružja). Mi smo spremni za takvu istragu, nemamo čega da se plašimo ili šta da skrivamo, rekao je Nebenzja. Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom, izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma. - Nama je u formi ultimatuma dato 24 časa da priznamo izvršenje zločina i priznamo krivicu. Mi ni sa kim ne govorimo jezikom ultimatuma i nećemo nikome dozvoliti da sa nama razgovara takvim tonom, naglasio je Nebenzja. Prema njegovim rečima, Rusija je tražila od Velike Britanije uzorke upotrebljene supstance i zajedničku istragu, ali je Britanija to odbila. - Povećavajući histeriju, London deluje apsolutno netransparentno, rekao je Nebenzja. On je ocenio da pismo koje je premijerka Velike Britanije uputila generalnom sekretaru UN u vezi sa trovanjem bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, sadrži neodgovorne izjave i pretnje Rusiji kao suverenoj državi, što je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.
- Ovo pismo sadrži apsolutno neodgovorne izjave... Sadrži pretnje suverenoj državi, stalnom članu Saveta bezbednosti (UN) i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i Članom 2.4 Povelje UN, istakao je. Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama rekao je i da Rusija smatra legitimnim da se žali OZHO za izvođenje analize uzoraka koje poseduju britanske vlasti u slučaju Skripalj. - U ovoj situaciji bilo bi legitimno zatražiti od tehničkog sekretara OZHO da sprovede nezavisnu laboratorijsku analizu uzoraka koje imaju britanske vlasti, rekao je on. Nebenzja je istakao da stručnjaci imaju razloga da veruju da i sama Velika Britanija ima hemijsku formulu supstance „novičok“. (Izlaganje Vasilija Nebenzje na ruskom jeziku, na snimku od 39:13) - Najverovatniji izvor ove hemikalije su zemlje u kojima se od kraja ′90-ih godina do danas sprovode intenzivna istraživanja ovih supstanci, uključujući i Veliku Britaniju, rekao je Nebenzja. On je optužio vlasti Velike Britanije da ne prezaju ni od kakvih metoda u kampanji za ocrnjivanje Rusije i zatražio od članova Saveta bezbednosti UN da razmisle ko ima koristi od uklanjanja bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja uoči izbora i Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji. - Šta mislite, koji motiv, na koji se premijerka Velike Britanije poziva, ima Rusija da ukloni Sergeja Skripalja, koji nakon istrage, presude, odsluženja kazne, pomilovanja i izručenja britanskim vlastima nije predstavljao nikakvu pretnju našoj zemlji? - istakao je Nebenzja. Prema njegovom mišljenju, Skripalj „savršeno odgovara ulozi žrtve“ na koju može da se primeni „bilo koja nezamisliva laž i prljavština“ i „crni pi-ar protiv Rusije“. - Više puta smo upozoravali da se može desiti ovako nešto, neka vrsta provokacije uoči poznatih događaja. Danas smo svedoci da vlasti Velike Britanije vode politiku svesnog klevetanja Rusije, ne prezajući ni od kakvih metoda, naglasio je ruski diplomata. On je ponovio da Rusija nije umešana u ovaj incident. - Smatramo ultimatume Londona ništavnim, dodao je Nebenzja. (Izlaganje Vasilija Nebenzje na engleskom jeziku, na snimku od 39:26) Bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su onesvešćeni 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a kasnije je istraga utvrdila da su otrovani nervnim agensom klase „Novičok“. Premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je Rusiju za napad na bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, ne iznoseći nikakve dokaze za svoje tvrdnje, iznevši neverovatne pretnje i ucene Rusiji, o čemu više možete da pročitate OVDE. London je doneo odluku da protera dvadeset troje ruskih diplomata i prekine sve kontakte na visokom nivou sa Moskvom. Više o tome saznajte OVDE.      Ruska strana odbacuje bilo kakvu umešanost u trovanje Skripalja. Izvor: rs.sputniknews.cm, Pravda
Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube