Najnovije

REŽIM U STRAHU OD DIJASPORE: Pokret ''ROD'' zahteva da vlast ispuni obećanja, ako režim proba da nas spreči mi ćemo... (VIDEO)

Koje su želje, nade i planovi Srba u regionu pod organizacijom "Pokret rodoljuba otadžbine i dijaspore'', otkriva inicijator celog projekta, predsednik Skupštine dijaspore i Srba iz regiona, Dragan Stanojević

Dragan Stanojević (Foto: Jutjub)

On je u emisiji ''Agora'' na Narodnoj televizji analizirao aktuelnu političku situaciju, kao i izazove sa kojim se Srbi u dijaspori suočavaju, i predložio mehanizme kojim bi se saradnja sa rasejanjem podstakla. Prema njegovim rečima, broj školovanih i obučenih kadrova za diplomatska i druga vodeća mesta u dijaspori, nadmašuje broj onih sa kojima raspolaže država, zbog čega Srbi u dijaspori predstavljaju pretnju sistemu u Srbiji. - Srbi iz dijaspore obezbeđuju više milijardi doznaka, dodatne investicije, kao i druge vidove pomoći Srbiji, uprkos svim teškoćama. Pored humanitarne pomoći, Srbi se bave i diplomatskim radom u inostranstvu, gde često imaju više uspeha od zvaničnika Srbije, ali saradnja izostaje pre svega zbog manjka političke volje. Zaštita teritorijalnog integriteta i povratak izbeglih neka su od ključnih pitanja kojima se naši sunarodnici bave, i tu, kao i na drugim poljima, ostvaruju velike uspehe - ocenjuje Stanojević i nastavlja:  - Mi imamo ljude koji su uspešni ekonomisti i pravnici. LJude koji su uspešni u svojim sferama i koji su se dokazali, ali oni nailaze na probleme sa sistemom, koji im je nenaklonjen i smatra ih za pretnju. Prema njegovim rečima, postoji određeni broj onih koji  izgube interes za politiku, ali je u većini slučajeva suprotno, zbog čega se sve više Srba ukljujučuje i pomaže. Tamo stičemo kapital, uticaj i mogućnosti. Sve ovo nam pomaže da se animiramo; šta možemo mi da pomognemo, na koji način itd. Srbi u dijaspori se dobrovoljno uključuju i preko brojnih organizacija trude da ostvare maksimum za sebe i državu - ističe Stanojević.

Stojanović tvrdi da dijaspora pošalje godišnje u Srbiju  ogromna sredstva. - To je oko 12-15 posto budžeta. U njih spadaju samo one direktne, koje su prepoznate kao doznake, dok je naša računica da se, samo na osnovu prihoda Srba u Rusiji, u Srbiju godišnje sliva više od milijardu evra' - rekao je Stanojević. - U stvari, smatramo da je dijaspora najveći i najstabilniji investitor, koji čuva socijalni mir u Srbiji, bez kojeg bi stanje u Srbiji bilo ravno humanitarnoj katastrofi - ocenio je on.
On je objasnio da cilj dijaspore nije da se bori protiv vlasti već da je natera da povede brigu o rasejanju. - Nije poenta da se mi borimo protiv vlasti niti da je preuzmemo, ali je naša ambicija da nateramo državu da brine o našem rasejanju i otadžbini, kao i da proširimo saradnju - navodi Stanojević.
Prema njegovim rečima, cilj pokreta je da već dogovorene i postignute sporazume realizizuje.
- Ono što mi zahtevamo od ove vlasti jeste da ispuni ono što je izglasano. Mi ćemo imati strateške ciljeve i odluke koje će njima smetati u nekom momentu, ali mi ćemo formirati delegaciju koja će uticati da se poštuje volja Srba iz inostranstva - podvlači Stanojević. - rekao je on.
Intervju sa glumicom Anitom Stojadinović u emisiji "Forum" u produkciji portala Pravda i Narodne televizije pogleajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Izvor: Pravda/Narodna.tv

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slobodan Jovanović o smrti novinarstva u Srbiji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA