Najnovije

BRNABIĆ: Srbija ne može da se ucenjuje (VIDEO)

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja će danas predvoditi delegaciju Srbije u radnoj poseti Banjaluci, izjavila je da su odnosi Srbije i Republike Srpske nikad bolji, naročito kada je u pitanju ekonomska saradnja, te da je u proteklih 10 meseci robna razmena uvećana za 10,7 odsto.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Premijerka  je podsetila da je Srbija dala podršku Republici Srpskoj od nekih 10 miliona evra, kao i da je, na inicijativu Aleksandra Vučića, Srebrenici donirano pet miliona evra, što je, prema njenim rečima, korišćeno između ostalog i za rekonstrukciju vrtića, škola, puteva...
"Prošle godine Vlada Srbije je podržala Fond Solidarnosti za lečenje dece u inostranstvu, donacijom od 250.000 evra, što sam ja, zajedno sa sa ministrima Zlatiborom Lončarom i Zoranom Đorđevićem podržala", podsetila je premijerka u razgovoru na TV Pink.
Brnabićeva je istakla i da je važna podrška i saradnja firmi, te da će iz tog razloga danas obići i pružiti podršku toplani "Biomasa", investitoru koji je potekao u Republici Srpskoj, a koji je na razvijanju tehnologija sarađivao i sa tehničkim fakultetima u Srbiji, kao i institutom u Vinči.
Brnabićeva će se u Banjaluci sastati sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.
Delegacija Srbije koju predvodi premijerka Brnabić, a u kojoj su ministri rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Aleksandar Antić i Goran Trivan, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, sastaće se i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.
Premijerka i članovi delegacije prisustvovaće svečanoj promociji i otvaranju Eko-toplane Banjaluka.
Eko-toplana Banjaluka koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banjaluka i kompanije "IEE", čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama Evropske unije.

Srbija ne može da se ucenjuje

Predsednica Vlade izrazila je nadu da će Evropska unija prepoznati ogromnu želju, rad i fleksibilnost Srbije da se reši pitanje Kosova i Metohije, ali ističe da Srbija nije zemlja koja je ekonomski, politički i društveno slaba, te da ne može da se ucenjuje.
Komentarišući jučerašnji sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, premijerka je kazala da su stavovi Srbije i SAD po pitanju južne srpske pokrajine jako različiti, te da se ona kao, kako kaže, "nova u politici", trudi da zdravorazumski objasni da to "što oni štite i predlažu, nema naročitog smisla u standardima". 
Brnabićeva je kazala da Srbija pokušava da izvuče najbolje iz saradnje sa SAD po tom pitanju, i naglasila da je najveći deo posla u toj oblasti preuzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime je, kako kaže, Vladi ostavio prostora da se bavi ekonomskim i drugim temama.
Ona je najavila skori dolazak visokih političkih predstavnika Švajcarske i Norveške, i istakla da je važno da Srbija posveti pažnju građenju boljih odnosa sa drugim zemljama.

O rekonstrukciji vlade prvenstveno sa Vučićem

Predsednica Vlade je rekla da će o rekonstrukciji vlade prvenstveno razgovarati sa predsednikom Srbije i predsednikom najjače stranke u zemlji Aleksandrom Vučićem.
"Ovo je ozbiljna tema i ozbiljna država i svakako ću, da ne bude bilo kakve zabune, pre svega o tome razgovarati sa predsednikom Vučićem. On je predsednik Srpske napredne stranke, koja je stožer vladajuće koalicije koja u vladi koju ja vodim daje podršku parlamentu. Najprirodnije je, kao u bilo kojoj zemlji sveta, da razgovaram o tome pre svega sa predsednikom najjače stranke, tako da ću to i uraditi", izjavila je Brnabićeva. 
Premijerka je istakla da je rekonstrukcija vlade "uvek otvoreno pitanje".
"Ja sam rekla i kada sam bila ministar u vladi Aleksandra Vučića i kao građanin, pre nego što sam ušla u vladu, meni je uvek delovalo da je dobra ta politika gde je rekonstrukcija vlade otvorena tema. Zašto ne, nisu ministri bogom dani, nije ni predsednica vlade bogom dana i tu postavljena.
Ako nemate rezultate ako postoje neki problemi, onda menjate tim da bi davao bolje rezultate", rekla je Brnabićeva.
Prema njenim rečima, ne treba čekati četiri godine "života svih naših građana i privrednika, da bi nešto promenili".
Vraća se “kosovski paket” iz 2007. ali kao vešto upakovana zapadna klopka. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA