Najnovije

OVAKO SE ČISTI ISTOČNA GUTA: Gde sleti ruski "Meteorit" tu džihadista više nema! (VIDEO/MAPA)

Operacija "Čelik Damaska" koja je pokrenuta krajem februara, za kratko vreme uspela je da razori odbranu džihadisičkih organizacija koje su godinama suvereno vladale velikim područjem na istoku sirijske prestonice.

"Meteorit" u Siriji (Foto: JuTjub)

Za svega 18 dana od početka operacije, Sirijska arapska armija (SAA) uspela je da oslobodi čak 70 posto teritorije u Istočnoj Guti koju su držali džihadisti. Tokom današnjih borbi SAA je preuzela punu kontrolu nad gradom Hamurijom u južnom džepu, pritom uspevši da obezbedi evakuaciju čak 13.000 civila iz džihadističkih delova Istočne Gute koji se smanjuju iz sata u sat.
Prema izvorima sirijskih medija, naredni ciljevi u ovom delu ofanzive biće naselja DŽisrin, Kafr Batna i Sakba, ali će, kao i u današnjoj operaciji, glavni priritet sirijskih snaga biti bezbedna evakuacija stanovništva. Humanitarni koridori su na mapi označeni belim linijama:

U severnom džepu SAA juriša na čvrsto utvrđen grad Rihan, u kom se još uvek nalaze teroristi sirijske Al Kaide, a koji je opasan sa nekoliko prstena rovova. U današnjim borbama SAA je uspela da oslobodi poljoprivredna područja oko ovog grada, da probije odbranu na nekoliko tačaka i obezbedi polazne pozicije za juriš koji se očekuje u ranim jutarnjim satima. Na snimku ispod prikazano je dejstvo ruskog protivminskog oruđa UR-77 "Meteorit" po odbrambenim pozicijama sirijske Al Kaide u području Rajhana, kao i ulazak sirijskih snaga u rovove koji su okruživali ovaj grad. Snimke fabrike bojnih otrova koju su sirijske snage pronašle prilikom oslobađanja Istočne Gute pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA