Najnovije

RUSKI BALKAN: Ovo je tura koju planiraju da obiđu "Noćni vukovi" u Srbiji i Srpskoj! (MAPA)

„Noćne vukove“ — bajkere Aleksandra Zaldostanova, poznatijeg kao Hirurg (što i jeste po profesiji), i Sašu Savića, koji predvode motociklističku ekskurziju „Ruski Balkan“, institucije u Sarajevu proglasile su opasnim po nacionalnu bezbednost i zabranile im ulaz u BiH.

Hirurg i Putin (Foto: Motoklub Nočnыe volki)

Ovu informaciju potvrdio je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, a bosanski mediji prenose da će ostali članovi „Noćnih vukova“u slučaju eventualnog ulaska u BiH biti posebno tretirani. Predsednik srpskog ogranka, koji je i starešina „Noćnih vukova“ Republike Srpske i Crne Gore, Saša Savić, kaže da je ovo prvi put da je jednom bajkeru iz Srbije zabranjen ulazak u neku zemlju, iako su „Vukovi“ u SAD i Ukrajini od 2014. godine na crnoj listi zbog navodnih veza i aktivnosti sa separatistima. Do sada nisam imao takvu čast, kaže Savić. - To nisu reči vlasti BiH, nego njihovog mentora. Izjava je data nakon izjave američke ambasadorke u Federaciji BiH. Ne znam zašto smo krivi, čime smo ovo zaslužili, da bezbednosne službe procenjuju da smo ličnosti opasne po nacionalnu bezbednost, kaže Savić. On dodaje da ne vidi zašto je greh što bajkeri obilaze srpske svetinje, crkve i kulturno-istorijske spomenike. Ako nas zbog toga identifikuju sa radikalnim ekstremistima, teroristima, neka im to služi na čast, kaže on. - Noćni vukovi ne pozivaju na rat, već na mir, slogu, jedinstvo svih naroda. Da se međusobno poštujemo, ali da cenimo svoje kulture, ako možemo da zalečimo rane iz devedesetih, ali svako vidi ono što želi da vidi, ocenjuje Savić. Članovi najvećeg bajkerskog kluba u Rusiji dolaze u Beograd 19. marta, ali je njihova motociklistička ekskurzija, pod nazivom „Ruski Balkan“, sada dovedena u pitanje. Planirana turneja trebalo bi da traje devet dana, a tokom nje su nameravali da posete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

Ime ove neobične ekskurzije zapravo je metafora, jer Rusi tako nazivaju sve zemlje u kojima je živeo njihov narod, „Beli Rusi“, primorani da napuste zemlju posle Oktobarske revolucije, ali i ruski grofovi i drugi imućni ljudi koji su se svojom voljom selili. Tako su nastali termini „Ruska Francuska“, „Ruska Švajcarska“, „Ruska Italija“, „Ruska Nemačka“, pa i ime ekspedicije — „Ruski Balkan“. Savić objašnjava da se ruski i srpski vukovi vode istom ideologijom, druže, uživaju u vožnji, te da imaju zajedničkog predsednika Aleksandra Zaldostanova, zvanog Hirurg. Čuo sam se sa kolegama iz Rusije, zatečeni su ovom vešću, kaže Savić. - Kažu da je to američka propaganda, koja se odavno vodi protiv nas, još od Hladnog rata. Kad kažemo propaganda, to je sve ono što je rusko, a žele da ga unište, kompromituju na bilo koji način, ne birajući sredstva, prenosi Savić reči ruskih kolega. Inače, Aleksandar Zaldostanov, poznatiji kao Hirurg, jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je 9. januara ove godine, obeležavajući Dan RS, odlikovao „Noćne vukove“ zbog njihovog posebnog naglaska na afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima, vladavine prava i slobode i jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS.  Kakva je bila prva reakcija prozapadnih medija na vesti o predstojećoj turi "Noćnih vukova" u Srbiji i BiH, pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju Aleksandra Zaldostanova prilikom prethodne posete Srbiji:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA