Najnovije

Sirijski grad Al Sukajlabija: Već sedam godina bedem pravoslavlja na udaru islamista (FOTO/MAPA)

Prošlo je tačno sedam godina od početka krvavog sukoba na prostoru današnje Sirije. Sirijski građanski rat je možda ušao i u najkrvaviju fazu od početka sukoba, mada se ipak nadamo da nije tako.

(Foto: ANNA NEWS)

Sirijski građanski rat - sedmogodišnja agonija bez prestanka

Tokom rata, menjali su se brojni akteri. U početku je sirijska vlada bila u velikom problemu, izgubljene su velike teritorije. Jačale su militantne salafističke islamističke grupe širom zemlje, poput Islamske države i Al Kaide. Takozvana „umerena opozicija“ prepoznata u Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) kako je nazivana na Zapadu, nije ništa manje brutalna u odnosu na prethodno navedene grupe.

Razbijanje Islamske države tokom 2017. godine

Islamska država je tokom 2017. godine razbijena u centralnoj i istočnoj Siriji, zahvaljujući zalaganju Rusije, njenog vojnog vrha i dvojice predsednika Vladimira Putina i Bašara al Asada, kada su teroristi skoro počišćeni sa karte, iako je ostao deo teritorije u pustinji koji je i dalje pod kontrolom ID, koji sirijska vojska ostavlja za kraj kad završi sa teroristima u Idlibu i Damasku.

Leglo terorista - Idlib

Najveća koncentracija terorista koji ne pripadaju ID, (a ni po čemu se mnogo ne razlikuju od ID), smeštena je na severozapadu zemlje, u provinciji Idlib i odatle predstavljaju veliku pretnju sirijskim snagama u Latakiji, Hami i Alepu.

Idlib - salafistički raj

Provincija Idlib je preplavljena raznim terorističkim grupama koje su podeljene u dva suprotstavljena bloka: onih grupa koje podržavaju Al Nusra front (Al Kaida/Hadžat Tahrir al Šam) i onih okrenutih prema Harakat Arar al Šamu. Međutim, gledano sa strane, između njih gotovo da i nema nikakvih razlika, jer su u pitanju grupe iste salafističke ideologije sa manjim razlikama u načinu njihovog vođenja, zbog čega su u međusobnom sukobu.

Grad Al Sukajlabija - bedem hrišćanstva na severu Sirije

Ovo je priča o gradu Al Sukajlabiji, koji je smešten u sirijskoj provinciji Hama i nalazi se na njenom severozapadnom delu. Grad je istovremeno centar istoimene oblasti gore spomenute provincije.
Al Sukajlabija je smeštena na 220 m nadmorske visine, sa populacijom od 17.313 stanovnika (prema popisu iz 2004. godine), dok je broj stanovnika cele istoimene oblasti iznosio 240.000 ljudi (prema tom popisu). Veći deo oblasti nalazi se u plodnoj ravnici Al Ghab. Danas sam grad broji oko 18.000 duša.

Pravoslavci Al Sukajlabije

Al Sukajlabija je nastanjena hrišćanskim pravoslavnim stanovništvom i u samom gradu se nalaze tri pravoslavne crkve: Crkva Svetog Đorđa, crkva posvećena hrišćanskom prazniku Cveti i crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Hrišćanske bogomolje su često bile meta raketnih i minobacačkih napada ekstremista iz susednog Kalat al Madika.
Al Sukajlabija je dala veliki broj boraca koji ne samo da su branili rodni grad, već su ostali upamćeni kao dokazani branioci cele Sirije. Učestvovali su u brojnim ofanzivama širom zemlje, a bili su (i sad su) pripadnici brojnih jedinica i formacija poput: snaga Sirijske socijal-nacionalističke partije (SSNP), ISIS Hantersa – čuvenih „Lovaca na ISIS“, Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) i mnogih drugih...

Antička prošlost Al Sukajlabije

Mesto Sukajlabija datira još iz antičkih vremena i veruje se da je dobilo ime po Seleuku I Nikatoru – osnivaču Seleukidskog carstva koje je nastalo podelom države Aleksandra Makedonskog (bio je jedan od komandanata njegove vojske). Kroz vremena, grad je menjao ime, koje je u korenu reči ostalo isto: Seleucia ad Belum, Seleucobelus i Seleucopolis.
Danas se veruje da se Al Sukajlabija nalazi nadomak ostataka ovog antičkog grada. Čitava oblast zapravo obiluje antičkim znamenitostima i spomenicima antičke (ali i srednjovekovne istorije), poput drevne Apameje, koju je takođe sagradio gore pomenuti antički vladar i vojskovođa Aleksandra Velikog. Nažalost, drevna Apameja je u velikoj meri uništena i opljačkana od strane džihadista, jer se nalazi blizu grada Kalat al Madika u oblasti koju kontrolišu teroristi.

Pripadnik sirijskih Nacionalnih odbrambenih snaga o situaciji u Al Sukajlabiji

Kontaktiran je šef Kancelarije za informacije i medije snaga Nacionalne odbrane grada Al Sukajlabije, mladi gospodin Julian Samir Han, koji je objasnio situaciju u ovom gradiću i njegovoj okolini.
Na pitanje koliko pravoslavaca (hrišćana) živi u gradu i kako uspevaju da se odbrane od terorista, on je rekao sledeće:
- U mom gradu živi oko 18.000 pravoslavaca i nalazimo se na samo 1 kilometar od terorista. Već sedam godina uspevamo da opstanemo – kaže Julian i nastavlja priču
- Omladina grada, svi muškarci, uzeli smo oružje u ruke i prišli sirijskoj vojsci u nameri da odbranimo naše domove. Teroristi bombarduju naš grad s vremena na vreme raketama „Grad“. Broj palih mučenika među civilima i braniocima prelazi više od 200 poginulih – navodi Hana.
Da opasnost i dalje ne prestaje Julian Samir Hana nam potvrđuje sledećom izjavom:
- Teroristi su više puta pokušavali da napadnu i uđu u grad, ali mi nismo popustili ni metar. Uspešno se odupiremo i održavamo stanje pod kontrolom. U gradu Kalat al Madik, tamo su vam teroristi - kazao je sagovornik.

Sedam godina patnje i stradanja

Da podsetimo, navršava se sedam godina od početka krvavog sukoba i svi se nadamo da će tom krvavom i nepravednom ratu koji je sa Zapada nametnut Siriji, konačno doći kraj, a da će sirijska vojska i sirijski narod osloboditi zemlju od terorista i okupatora.
Treba podsetiti i na to da su na velikom udaru islamista pored žitelja Sukajlabije bili su i mnogi hrišćani širom Sirije (poput hrišćana Malule), ali ih vera u Boga, pobedu i slobodu nije napustila. Naprotiv, rat ih je dodatno ojačao i dao im veliku snagu da ostanu na svojim ognjištima.
Napomena: Tokom pisanja ovog teksta izbile su žestoke borbe nedaleko od Al Sukajlabije između snaga Nacionalne odbrane sirijske vojske i raznih terorističkih frakcija FSA i Nusra fronta. Borbe su vođene za grad Kernaz, koji se nalazi na nekih 10-ak kilometara od Al Sukajlabije. DŽihadisti krenuli u "osvetničku" ofanzivu u Hami i ostavili svoje živote na frontu! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte jučerašnji izveštaj sa sirijskih ratišta.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA