Najnovije

VULIN SA PAVELOM: Neprihvatljivo formiranje kosovske vojske

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u razgovoru sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Petrom Pavelom da je Srbija otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti, kao i da je formiranje kosovske vojske za Srbiju neprihvatljivo.

Vulin sa Pavelom (Foto: Ministarstvo odbrane)

Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su Vulin i Pavel u Beogradu razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO-lja, kao i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.
Prema rečima Vulina, aktivno angažovanje Srbije u raspoloživim mehanizmima Partnerstva za mir doprinosi izgradnji sposobnosti Vojske Srbije, a princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
"Republika Srbija otvorena je za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta. Za Srbiju je od izuzetnog značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti", istakao je ministar odbrane. 
Vulin se zahvalio generalu Pavelu na pojašnjenju stava NATO-a da Republika Srbija, kao ni srpski, niti bilo koji drugi narod ne predstavljaju remetilački faktor na Balkanu. 
Dodaje da "osnovnu bezbednosnu pretnju za Republiku Srbiju predstavlja proces otcepljenja teritorije AP Kosovo i Metohija i da je formiranje kosovske vojske za Srbiju neprihvatljivo".
"Formiranje kosovske vojske je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR-a predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji", istakao je Vulin.
Napominje i da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.
Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom LJubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.
Puškov poručio SAD da objasne kako su bombama otcepile Kosovo od Srbije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulin: Želim vam prijatelje kao što su Vučić i Srbija
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA