Najnovije

TEŠKA BESMISLICA: Da je „Novičok“ bio u koferu Julije Skripalj - otrovao bi se ceo avion kojim je stigla iz Moskve!

Nova verzija pokušaja trovanja špijuna MI6 Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije - koju je objavio londonski The Telegraph sa pozivanjem na britansku obaveštajnu službu -ne samo da je puna „rupa“, nego je i poprilično smešna.

Sergej Skripalj (Foto: Jutjub)

Pomenuti list je preneo da je otrov iz grupe „Novičok“ iz Moskve stigao u London u Julijinom koferu. Sasvim konkretno: da je njime navodno bio „natopljen“ neki komad njene garderobe ili kozmetike ili „neki od poklona koje je nosila ocu“.
Međutim, poznati ruski hemičar - bivši član komisije UN za hemijsko i biološko oružje Igor Nikulin - upozorava da je ta verzija „i šuplja i besmislena“:
„Nervno-paralizujući agens klase Novičok, kakvim London tvrdi da su otrovani Skripalj i njegova kći, to je supertoksična materija. NJena dva grama su dovoljna da se otruje 500 ljudi. Britanci tvrde da je taj otrov donet u London u koferu i neupakovan na propisani način. Ali, to je potpuno nerealno!“.
Nikulin dodaje i podvlači: „Novičok deluje kako pri kontaktu, tako i prilikom udisanja. Ta supstanca ima neprijatan miris, pa se skriveno ne može doneti na aerodrom niti dovesti avionom. Pogotovo što let od Moskve do Londona traje četiri sata. Jer, neizbežno bi se otrovao ceo avion kojim je Julija letela. A verovatno bi se sama otrovala još u Moskvi“.
Nikulin dopušta mogućnost da je otrov bio u nekim mikrokapsulama, ali ukazuje:
„Neko je i u tom slučaju morao kapsulu otvoriti, pripremiti agens za upotrebu i upotrebiti ga. Samo, to podrazumeva da Novičok nije bio aktiviran u Moskvi nego neposredno uoči hemijskog atentata na Sergeja i Juliju. Osim ovoga, treba imati u vidu da su se otac i kćerka otrovali istovremeno, a to nije lako obezbediti“.
Slično na sve gleda i moskovski specijalista za hemijsko oružje Anton Utkin koji je bio inspektor UN u Iraku.
On ukazuje da je moguće da je otrov ubačen u Julijin kofer na teritoriji Velike Britanije jer se, u suprotnom, ne može izbeći pitanje: kako je moguće da se cela 24 sata tim super-toksinom niko nije otrovao?
“Nastavićemo razgovor sa Albancima da pokušamo da rešimo problem, bez obzira što im ništa ne verujem, kao što ne verujem ni onima koji su posrednici, ali nemamo drugi izbor. Ko mi pokaže drugi izbor, molio bih da mi pokaže koji je to drugi izbor. Ako ne budu hteli kompromisno rešenje, rešenja neće biti. Ako kompromis bude moguć, Srbija je napravila veliki rezultat, bez obzira što mnogi neće biti zadovoljni”, poručio je Vučić.
Najavio je i da će uskoro izaći sa svojim predlogom o tome šta bi mogao da bude kompromis na za Kosovo, i da će biti spreman da ga javno obrazlaže 20 sati, “pa neka narod sam zakključi” da li je u pravu ili ne.
Na pitanje novinara da li to znači da će o tom pitanju biti održan referendum, Vučić je rekao da o svakoj promeni Ustava ili državno-pravnog statusa, građani moraju da odluče na referendumu.
Pročitajte OVDE kako je Moskva uzvratila na proterivanje ruskih diplomata?
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko je Sergej Skripalj?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA