Najnovije

EU UPOZORAVA: Srpski poslanici psuju, prete, vređaju i ne pada im na pamet da se dovedu u red!

Čitavu deceniju srpski parlamentarci ne mogu da usvoje kodeks ponašanja poslanika, a sada je jasno da to ni ne žele. Naime, sredinom prošle godine u Skupštini Srbije formirana je najnovija radna grupa za izradu kodeksa, ali do danas nije održan nijedan sastanak članova tog tela. Iz Saveta Evrope upozoravaju vlasti u Beogradu da hitno pristupe tom zadatku.

Narodna skupština (Foto: Jutjub)

Nema nikakve dileme da je srpskim poslanicima preko potreban kodeks ponašanja, imajući u vidu skandale i uvrede (pa čak i fizičke napade), koji prate gotovo svaku sednicu Skupštine Srbije. Ipak, domaći parlamentarci izgleda da ne misle tako.
Od 2008. godini traju pokušaji da se u parlamentu usvoji pravilnik o njihovom ponašanju, ali to do sada nije uspelo nijednom skupštinskom sazivu.
Pre četiri godine, članovi radne grupe na čelu sa tadašnjim predsednikom Zoranom Babićem, završili su Nacrt kodeksa, ali se on iz nekog razloga nikada nije našao na dnevnom redu parlamenta.
Prošle godine u julu formirana je nova radna grupa za izradu kodeksa, ali kako potvrđuju njeni članovi, do danas nije održan nijedan sastanak.
U odluci o njenom osnivanju piše da je zadatak tog tela da pravilnik o ponašanju poslanika izradi u što kraćem roku.

Upozorenja iz Saveta Evrope

Da je usvajanje kodeksa neophodno, upozoravaju i iz Greka, tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, koje je navelo da je taj dokument važan zbog pregovaračkog procesa Srbije sa Evropskom unijom.
Novinari su pitali članove Radne grupe, zašto srpski poslanici još nisu dobili kodeks ponašanja?
- Otkako sam u Skupštini Srbije, mi "radimo" na izradi kodeksa i stalno smo na početku. Pre četiri godine je čak i napisan nacrt tog dokumenta, a zašto nije usvojen stvrano ne znam. Istina je da nova radna grupa nije održala nijedan sastanak, a zašto je to tako nije pitanje za mene, već za predsedavajućeg Aleksandra Martinovića, koji bi trebalo da saziva sastanke - odgovara Momo Čolaković, poslanik PUPS-a i vladajuće koalicije.
Slično kaže i Zoltan Pak, poslanik SVM, koji je takođe deo vlasti. On navodi da postoji Nacrt kodeksa iz 2014. i da je taj dokument "85 odsto završen", ali nema odgovor na pitanje zašto do danas nije bilo nijednog sastanka Radne grupe.
- Nije uopšte teško usvojiti kodeks. Ostale su još samo sitnice da se dorade. U vreme kada je Babić bio na čelu Radne grupe, dosta detaljno i ozbiljno se radilo. Često smo se sastajali. Zašto Martinović ne saziva sastanke, pitanje je za njega - kaže Pak.
Aleksandar Martinović, koji rukovodi Radnom grupom, nije odgovarao na naše pozive.

Kazne i do 225.000 dinara

Nacrt kodeksa ponašanja poslanika iz 2014. godine predviđao je zaista oštre kazne za poslanike koji prekrše pravila lepog ponašanja. Tim dokumentom bilo je predviđeno da poslanici koji ne poštuju pravilnik moraju javno da se izvine, a za slučaj da to ne učine, platili bi kaznu visini svoje tri plate, što je oko 225.000 dinara.
O kaznama bi odlučivalo novo telo - etički savet, koje bi bilo sastavljeno od predstavnika svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora, a reagovalo bi po prijavi poslanika iza zatvorenih vrata. Taj organ mogao bi da izriče nejavnu i javnu opomenu, koju bi pratila novčana kazna u visini od 10 odsto od plate.
Bila bi zabranjena upotreba mobilnih telefona, snimanje i slikanje drugih poslanika, kao i unošenje partijskih obeležja. Nikad usvojeni kodeks predviđao je i angažovanje poslanika u borbi protiv korupcije i odgovaranje na sva novinarska pitanja.
U Nacrtu kodeksa stoji da su poslanici dužni da uvažavaju svoje kolege, da ne daju omalovažavajuće izjave, kao i da govorom mržnje ne podstiču nasilje. Takođe, parlamentarci bi bili u obavezi da poštuju sve propise koji se odnose na ograničavanje broja funkcija, kao i da izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla dovesti do podmićivanja.
Poslanici neće smeti da u Skupštinu unose uvredljive transparente, zastave stranih država, niti partijske simbole. Takođe, zabranjeno je korišćenje resursa parlamenta u privatne svrhe i primanje poklona koji nisu prigodni.
Pročitajte OVDE šta je Nikola Selaković poručio Briselu?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otimanje mikrofona, kamen i svađe u Skupštini Srbije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA