Najnovije

Putinov šestogodišnji plan za Srbiju

Ruski predsednik Vladimir Putin u maju će predstaviti šestogodišnji plan koji će dodatno osnažiti rusku državu i ekonomiju, a važan deo tog programa (ima deset tačaka) odnosi se i na saradnju sa Srbijom u najmanje sedam strateških oblasti (vojna i privredna saradnja, poljoprivreda, IT, infrastruktura, politika).

Putin (Foto: Jutjub)

Ovo je suština onoga što je juče, dan nakon ubedljivog Putinovog trijumfa na izborima u Rusiji, najavio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin. On je to, naravno, izrekao donekle uvijeno u diplomatske oblande, ali pri tome ne ostavljajući nikakvu sumnju kakvu je poruku hteo da prenese.
- Ponovni izbor Putina je pozitivan signal i poruka za Srbiju jer on poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo i veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. To je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama. NJegov program već je dao dobre rezultate, sada postoji novi plan rada za narednih šest godina. Srbija bi njegove tačke mogla da primeni za dalji razvoj - rekao je Čepurin.
Ministar Nenad Popović kaže da ga raduju reči ruskog ambasadora:
- Rusija će ostati dosledna u svojoj politici prema Srbiji i nastaviće principijelno da štiti naše pozicije po pitanju Kosova i RS. Naša ekonomska saradnja sa Rusijom raste svake godine i uveren sam da će tako biti i u budućnosti. Srbija nema bližeg i iskrenijeg prijatelja i saveznika.
Da je Srbija za Rusiju ključna zemlja na Balkanu, potvrđuje i analitičar Saša Borojević:
- Kada je u pitanju Srbija, Rusija će insistirati na Rezoluciji 1244 i sprečavanju formiranja vojske Kosova. Gotovo sa sigurnošću mogu da tvrdim da će Srbija imati priliku da doživi rusko medijsko prisustvo, kao i ekspanziju kulturnog uticaja. Rusija će svojim planom sada obuhvatiti i vojnu, kao i energetsku strategiju za Srbiju i Balkan, pomoću Turske.

Stižu dva antonova

Dva transportna aviona antonov-26 stižu u Srbiju u okviru paketa vojno-tehničkog sporazuma sa Rusijom, potvrdio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je to rekao tokom obilaska aerodroma "Batajnica", gde se remontuju i modernizuju avioni mig-29, koji su stigli iz Rusije. Više o tome čitajte OVDE.

Sedam oblasti saradnje

1. Obnova nacije i duži životni vek

Prema rečima Čepurina, treba značajno povećati natalitet i životni vek.
- Zato je postavljen zadatak da se produži životni vek do 80 godina, kao što je u zapadnoj Evropi - otkrio je jedan od ciljeva ruski ambasador.
Srbija je bitku za natalitet započela upravo po ruskom modelu, a Čepurin je demografsku obnovu naveo kao jedan od zajedničkih ciljeva.

2. Partnerstvo u namenskoj industriji 

Ova saradnja je odavno započeta, a po novom planu trebalo bi da bude proširena i ojačana. U tu svrhu, kako ocenjuju vojni stručnjaci iz Rusije i Srbije, biće iskorišćeni značajni potencijali koje ima srpska namenska industrija.

3. Politička i vojna zaštita

Ruski ambasador naglasio je političku i vojno-tehničku saradnju dveju zemalja, ali i posebno istakao zaštitu interesa Srbije na KiM.
- Postoji samo Rezolucija 1244, koju niko nije ukidao, i mi moramo da je se pridržavamo. Na primer, natovske snage koje se nalaze na Kosovu moraju da podnose izveštaj UN zato što se tamo nalaze u skladu sa rezolucijom UN, odatle i baza Bondstil na srpskoj teritoriji. Kad je reč o oružanim snagama Kosova, koje uopšte nisu predviđene u UN i međunarodnim sporazumima, to je apsolutni nonsens - istakao je Čepurin.

4. Izgradnja infrastruktura

Kada je Srbija u pitanju, ističe Čepurin, postoji velika sfera za ulaganje u infrastrukturu gde će narednih godina biti uložen veliki novac, a to su putevi, hoteli.
- Srbi grade dosta hotela i imaju veoma dobar ugled, uz takvu količinu novca mogu puno toga da iskoriste - kazao je on.
Ambasador je dodao i da, na primer, za stimulisanje rađanja dece nije potreban samo novac već i novi vrtići, škole... Kako kaže, podjednako je važno graditi i stanove, a u Rusiji je plan da se godišnje gradi pet miliona kuća i stanova.

5. Informacione tehnologije (IT)

Još jedna oblast saradnje biće IT. Tu, kako ističe Čepurin, imamo mnogo zajedničkog. On je naveo i primer da je u Silicijumskoj dolini gotovo svaki treći zaposleni iz naših naroda i da u toj oblasti možemo da ostvarimo veliki skok. Istakao je i da ruski IT gigant kompanija "Jandeks" pokazuje interesovanje za takvu saradnju sa Srbijom.

6. Nuklearna energetika

Ambasador Čepurin naveo je da možemo da sarađujemo u medicini i nuklearnoj energetici. On kao šansu za to vidi institut Vinča, koji je već u dobrim odnosima sa vodećim ruskim institutom Dubna.
- Na primer, u sferi farmaceutske industrije Srbi bi mogli da rade ne samo za Srbiju nego i za region jer farmaceutski preparati koji su proizvedeni uz korišćenje nuklearne tehnologije imaju kratak vek trajanja i ne možete da ih uvezete iz inostranstva, nego samo iz regiona. Tu bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu - objašnjava Čepurin.
U izjavi za Srpski telegraf direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević kaže da su ruska nuklearna tehnologija i nauka organizaciono i finansijski neuporedivo jače od naših i zbog toga je njihova pomoć dragocena.
- Što se tiče farmaceutskih preparata proizvedenih uz korišćenje nuklearne tehnologije, Srbija ima veliku šansu, s obzirom na to da je reč o lečenju najtežih bolesti - objašnjava Blagojević.

7. Poljoprivreda i ekonomija

Čepurin je otkrio i da poljoprivreda i ekonomija otvaraju neslućene mogućnosti za zajednički rad Srbije i Rusije. Kako je naveo, treba napraviti i pametne turističke programe koji bi doveli dva ili tri puta više ruskih turista u našu zemlju. Rusi uznemireni. Nije britanski špijun otrovan zbog sankcija, nego zbog nečeg mnogo goreg! Više o tome čitajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Čepurin igra uz Kaćušu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA