Najnovije

DVA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA: Nijedan od njih nije Siniša Mali, za njega je spreman posao u Vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić intenzivno razmišlja o tome ko bi mogao da vodi Beograd u naredne četiri godine, a najbliži toj funkciji trenutno su Irena Vujović i Zoran Radojičić.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, dodaje sagovornik, sasvim sigurno neće ostati na toj poziciji u Starom dvoru.
- Mali je trenutno najbliži Nemanjinoj 11. Očekuje se da će uporedo sa glasanjem za gradonačelnika i novi saziv Skupštine grada biti sprovedena i rekonstrukcija Vlade. Među opcijama je da Mali zameni ministra finansija Dušana Vujovića ili privrede Gorana Kneževića. Obojica iz privatnih razloga najverovatnije neće biti u Vladi, a Vujoviću nije bliska ideja o povećanju plata i penzija te je i to među razlozima odlaska - kaže naš sagovornik. Vučić, prema saznanjima „Blica“, o novom gradonačelniku još nije razgovarao sa šefom SPS Ivicom Dačićem, a učešće socijalista u vlasti nije pod znakom pitanja.
- Zasad najbiža poziciji da vodi Beograd je predsednica opštine Savski venac. Ona uživa veliko Vučićevo poverenje, a već je bila zamenica gradonačelnika i do tančina zna kako funkcioniše Skupština grada. Prati je glas i da je ostvarila odlične rezultate vodeći opštinu, a i dobar je znak da žena vodi i Vladu i prestonicu. Direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Radojičić je bio prvi na listi SNS, a i sam je rekao da bi mu izazov bio da dođe u poziciju da vodi grad. Ipak, konačnu odluku doneće Vučić, uz prethodnu konsultaciju sa strankom koju vodi - kaže sagovornik.
Inače, kao kandidati za gradonačelnika Beograda spominjali su se i menadžer grada Goran Vesić, ali i ministar energetike Aleksandar Antić. Vesić će možda, poput Malog, preći u Nemanjinu, a male su šanse da socijalista dođe na poziciju gradonačelnika. To je nedavno rekao i Dačić.
- Čak i da nam nudi to, ne treba, nismo zaslužili, oni su pobedili i oni treba da imaju gradonačelnika - poručio je šef socijalista.
Pitanje je i kad će gradonačelnik biti izabran, a jedno je sigurno - poslednji rok je 16. jun, a konstitutivna sednica Skupštine Beograda morala bi da bude održana do 17. maja. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević mora da sazove konstitutivnu sednicu u naredne dve nedelje, do 2. aprila, a rok za njeno održavanje je 17. maj. Na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta. Svi oni moraju biti izabrani iz redova odbornika.
Po izboru, predsednik Skupštine zakazuje novu sednicu na kojoj se bira gradonačelnik, a on, njegov zamenik, takođe mora biti iz redova odbornika. Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća. Oni ne moraju biti odbornici.
Irena Vujović je na pitanje šta će odgovoriti ako joj Vučić ponudi da vodi Beograd, diplomatski odgovorila da „svako sa liste može da bude gradonačelnik“. Na pitanje da li bi u tom slučaju zadržala Vesića na poziciji menadžera grada, rekla je da su Mali i gradski menadžer Goran Vesić odlično radili svoj posao, ali i da je uvek dobro da šira koalicija učestvuje u vođenju Beograda.

Mali treći put u Nemanjinoj 11

Ovo ne bi bio prvi put da Mali bude u Nemanjinoj 11 za vreme saziva naprednjaka i socijalista. Pre nego što je postao gradonačelnik, Mali je bio savetnik Aleksandru Vučiću u vreme dok je on bio prvi potpredsednik Vlade. Bio je zadužen za ekonomska pitanja.
Takođe, 2001. je bio postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Na konstataciju da ga ponovo vraćaju u Vladu, Mali je rekao da "mediji i javnost vole da spekulišu, da je to sasvim normalno", ali da on nije osoba koja trči za funkcijama.
Nemačka protiv, ali Tači tajno pregovara sa Vučićem o podeli Kosova. Više o tome čitajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Siniša Mali: Sa Hiltonom Beograd postao evropska i svetska metropola
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA