Najnovije

NOVI TRAMPOV SAVETNIK PROTIV NEZAVISNOSTI KOSOVA: Deset godina drži do svog stava

Novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, DŽon Bolton, javosti je poznat po svojim stavovima o Kosovu koji su znatno odudarali od tada uobičajenih u američkoj administraciji.

DŽon Bolton (Foto: Jutjub)

"Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu", govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Za razliku od  tadašnje zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, "jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja". U intervjuu za Glas Amerike, Bolton je 2008. godine ocenio da bi kosovski presedan mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke. Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, govorio je Bolton pošto će, naveo je, oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe. "Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu", govorio je bivši ambasador SAD pri UN, kog je Tramp juče imenovao za savetnika za nacionalnu bezbednost. Bolton je u intervjuu iz 2008. ukazao da je naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost "daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo". "Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezultat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova", dodao je Bolton. Bivši američki ambasador u UN tada je napominjao da to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu. "Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno - i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu", upozorio je Bolton u intervjuu 2008. Kako osloboditi Kosovo za par sati, pogledajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽon Bolton
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA