Najnovije

NE MOŽETE NAM DRŽATI NASLONJEN PIŠTOLJ NA ČELO: Emanuel Makron udario i po Amerikancima! (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je važno izbeći "spiralu trgovinskih mera" između Evrope i SAD od kojih bi, kako kaže, svi bili gubitnici, dok francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima "s pištoljem prislonjenim na čelo".

Emanuel Makron (Foto: JuTjub)

Angela Merkel je na samitu lidera Evropske unije u Briselu rekla da, imajući u vidu da je primena tarifa SAD na kratko odložena, "ovo ostaje najurgentnija stvar", prenosi agencija AP. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oslobodila je EU od novih tarifa SAD na čelik i aluminijum do 1. maja, dok traju pregovori o međusobnim trgovinskim odnosima dveju strana. - Ne želimo da uđemo u spiralu trgovinskih mera u kojoj će, smatramo, na kraju svi izgubiti. Zainteresovani smo za fer međunarodnu multilateralnu trgovinu i nastavićemo da govorimo protiv protekcionizma, poručila je nemačka kancelarka. Emanuel Makron je rekao da privremeno izuzimanje EU od uvoznih tarifa SAD na čelik i aluminijum "ne smatra zadovoljavajućim" i ocenio da je "strategija SAD loša strategija". Dodao je da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima "s pištoljem prislonjenim na čelo", reagujući na Trampovu odluku da EU odobri 40-dnevno izuzeće od američkih carina na metale, prenosi Rojters. Makron je naveo i da EU nema želju da uđe u trgovinski rat sa SAD i da evropski blok mora biti "jedinstven i odlučan" u svom odgovoru, naglasivši da "Evropa ne može biti najslabija karika". Lideri EU, okupljeni na samitu u Briselu, kažu da su osnov za američke tarife i vremenski okvir izuzeća neprihvatljivi, navodi AP. Merkelova i Makron danas su se susreli i sa britanskom premijerkom Terezom Mej: Inače, Makron je jedan od najglasnijih "solidarnih" vođa unutar EU protiv Rusije, po pitanju navodne umešanosti Moskve u trovanje nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, a njegovu najnoviju izjavu uperenu protiv te zemlje, ročitajte OVDE. Osim toga, francuski predsednik se u prethodnom periodu istakao i po pretnjama vojnim udarom sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. Više o tome pročitajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA