Najnovije

KUVA U DERI: Da li je sveopšti rat za jug Sirije uprao počeo?

Sirijska arapska armija (SAA) započela je granatiranje džihadističkih položaja u jugozapadnoj pokrajini Deri.

"Slon" bombe u Deri (Foto: JuTjub)

Prema navodima "opozicionih medija" tokom današnjeg dana na južni deo pokrajinske prestonice, koju na pola deli linija razdvajanja, sletelo je nekoliko tzv. "slon" raketa, improvizovanih sirijskih eksplozivnih naprava niske preciznosti, ali velike razorne moći. Iako se ovakvo dejstvo SAA ne može nazvati pravim napadom, imajući u vidu istoriju razornih bitaka koje su u više navrata potresale grad prethodnih godina, gotovo svaka je počinjala upravo ovakvim akcijama sa jedne ili druge strane, koje su prerastale u ofanzive širokog fronta. Takođe, u pokrajinu Deru, nakon završetka glavnog dela operacija u Istočnoj Guti, upućen je veći broj jedinica SAA o čemu više možete da pročitate OVDE, a ovih dana su se na društvenim mrežama pojavile i fotografije puta koji vodi od Damaska prema južnoj pokrajini, na kom su se pod nogama svih koji idu u tom pravcu našle američka i izraelska zastava.

Amerikanci i Izrael Deru smatraju svojom interesnom zonom u kojoj na sve moguće načine pomažu više od 50 džihadističkih organizacija koje su aktivne u toj pokrajini. Takođe, u nedavnim oštrim razmenama "diplomatske vatre" između Rusije i "Zapadnih partnera", Dera je postavljena kao goruća tačka, a ruska strana je više puta upozoravala da se u njoj pripremaju iscenirani napadi hemijskim oružjem. Osim toga, Pentagon je u Izrael i Jordan uputio veliki broj američkih vojnika koji upravo učestvuju na velikim vojnim vežbama sa nejesnim vremenom trajanja u tim zemljama.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽihadisti postavljaju eksploziv, a onda bivaju primećeni od strane SAA: interesantna scena borbi iz Dere u prvim godinama Sirijskog rata (2013):
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA