Najnovije

ANALITIČARI: Rat Saudijaca i jemenskih Huta pokazao da raketni sistemi Patriot ne mogu ništa da obore!

Eksperti iz nezavisnog Midlberijskog instituta za međunarodna istraživanja pozabavili su se funkcionisanjem američkih PVO i protivraketnih sistema Patriot u Saudijskoj Arabiji i zaključili - da od njih faktički nema vajde.

Patriot (foto: Jutjub)

Proučili su sve raketne napade jemenskih Huta na Saudijsku Arabiju od novembra 2017-te do danas i utvrdili da je malo koja njihova raketa bila oborena. A saudijski vojni vrh je tvrdio da su bezmalo svi „uspešno odbijeni“.
Analitičari pomenutog instituta, koji su radili pod rukovodstvom DŽefrija Luisa, svoja saznanja i zaključke su objavili na stranicama uticajnog Foreign Policy.
Luis i njegove kolege su prvo identifikovali mesta gde su pali delovi i bojeve glave raketa koje su lansirali Huti, a potom utvrdili tačke na kojima su se nalazile rakete-presretači. Tako su utvrdili: da su same rakete Huta padale na saudijski glavni grad - Rijad - a da su njihove bojeve glave prolazile kroz sve linije odbrane i padale u blizini ciljeva koji su im bili određeni.
Prilikom raketnih napada Huta izvedenih u novembru i decembru 2017-te - jedna bojeva glava je pala nekoliko stotina metara od petog terminala aerodroma „Kralj Halid“, a druga je zamalo uništila autosalon „Honde“.
Luis je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je nedavno raketa Patriot - ispaljena da presretne projektil Huta- eksplodirala u stambenoj četvrti Rijada.
Na osnovu svega je izveo zaključak:
„Nema nikakvih dokaza da je Saudijska Arabija tokom trajanja konflikta sa Jemenom presrela makar i jednu jedinu raketu Huta. Zbog toga se nameće uznemiravajuće pitanje: postoje li ikakvi razlozi da se smatra da sistemi Patriot uopšte funkcionišu“.    
Luis otvoreno iznosi sumnju da su sistemi Patriot ikada uspevali da presretnu i unište neku balističku raketu velikog dometa u realnim borbenim uslovima.
U prilog svom strahovanju, naveo je da se zna za samo jedan slučaj - koji su potvrdili nezavisni eksperti - da je Patriot za vreme rata u Persijskom zalivu oborio irački „Skad“.
Jedan jedini od 47 koliko je iračka armija lansirala!
A Pentagon je tada tvrdio da je bila oborena polovina (23).
U međuvremenu je sisteme Patriot kupila Poljska. Da bi je štitili od ruskih taktičkih raketnih sistema „Iskander“.
A oni su za rakete jemenskih Huta - 22. vek!
Pročitajte OVDE sve o snažnoj eksploziji u bazi Nacionalne garde.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte još snimaka iz Saudijske Arabije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA