Najnovije

LJAJIĆ: Sutra uvodimo kontramere Makedoniji! Evo koliko gubimo mesečno!

Skoplje pokazalo potpuno nerazumevanje u razgovorima o brašnu, i od sutra će biti uvedene kontramere Makedoniji, izjavio je ministar trgovine Rasim LJajić za Danas.

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

Prvi put ove ali već 13 puta u poslednjih sedam godina, Srbija i Makedonija su u sporu zbog brašna.
Makedonske vlasti su pre dve nedelje uvele mere kojima je otežan izvoz brašna iz Srbije. Zbog toga izvoznici brašna traže da vlada Srbije što pre reaguje kontramerama.
Iako je Vlada Srbije pokušavala da ovo pitanje ipak reši razgovorima izgleda da je tome došao kraj kaže ministar trgovine Rasim LJajić i najavljuje kontramere.
"Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena, sa njihove strane nismo videli nikakavu spremnost za rešavanje problema", rekao je LJajić za Blic.
On ističe da je ovo 13. put u poslednjih sedam godina da se spori sa Makedonijom o brašnu. Izvoznici tvrde da zbog toga gube oko 200 hiljada evra mesečno.
Vlasti u Skoplju pre dve nedelje odlučile su da se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih akciznih markica koje se dobijaju tek posle fitosanitarnog pregleda. To može da traje i ceo mesec.
Vlasti u Skoplju tvrde da je ova mera uvedena zbog toga što brašno iz Srbije završi kod malih pekara u Makedoniji a domaće vlasti to ne mogu da kontrolišu te da se brašno sa makedonskim akciznim markicana nalepljanim u Srbiji prodaje na Kosovu.
LJajić je za Blic izjavio da predloženo rešenje koje bi značilo da srpske vlasti kontroliše markice u Srbiji a makedonske na svojoj teritoriji i da inspekcije razmenjuju podatke i informacije.
Predlog nije prihvaćen a izostao je odgovorajući kontrapredlog i Vlada Srbije odlučila je da sutra počne primena kontramera prema makedonskim uvoznicima, rekao je ministar LJajić.
Pročitajte OVDE kako Republičko tužilaštvo štiti ugovor "Beograd na vodi", a na štetu prestonice?
Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto je došlo do pogoršanja odnosa Makedonije i Srbije?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA