Najnovije

UVREDLJIVI USLOVI: Rusija reagovala na američke izjave o mogućem ukidanju sankcija

Američki senator iz Aljaske Danijel Saliven izjavio je da je ukidanje sankcija Rusiji moguće ako ona „prekine da se meša“ u poslove drugih zemalja. Savet Federacije Rusije odbacio je optužbe američkog političara i naglasio da Moskva deluje isključivo u okviru zakona kada brani svoje interese.

Moskva (Foto: Pixabay.com)

Osim toga, Vašington nema pravo da govori drugoj državi šta da radi. Državna duma Rusije takođe je podsetila da su same sankcije nezakonite.
Sjedinjene Američke Države saopštile su da je ukidanje sankcija Rusiji moguće, ali da Moskva mora da ispuni nekoliko uslova.
Saliven je na marginama godišnje energetske konferencije CERA u Hjustonu objasnio svoj stav.
Prema njegovim rečima, Rusija bi trebalo da prekine „aktivnost“ u brojnim oblastima, jer protivreči interesima Vašingtona. Saliven je istakao da ima na umu situaciju u Ukrajini, kao i mešanje Moskve u izbore u brojnim zemljama, za šta Rusiju nastavljaju da optužuju uprkos nedostatku dokaza.
„To u potpunosti zavisi od ruskih vlasti. Ako prestanu sa svojim aktivnostima u nekim oblastima, bilo da se radi o pokušaju podrivanja demokratije u Sjedinjenim Američkim Državama ili mešanju u poslove drugih zemalja, na primer Ukrajine, sankcije će verovatno biti ukinute“, istakao je Saliven.
Novinar Sputnjika pokušao je da precizira da li američka energetska industrija ima koristi od antiruskih sankcija. Salivan je odgovorio da SAD treba da „isporučuju više energenata, jer to pomaže slabljenju aktivnosti Rusije“.

Nacionalni interesi

Zamenik predsedavajućeg Odbora Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir DŽabarov smatra da je američki senator izneo prilično sporne zahteve, koji protivreče interesima Rusije.
„Prema mom mišljenju, uslovi su pomalo uvredljivi za bilo koju zemlju. Da li oni mogu da zamisle, uključujući i američkog senatora, kada bi ruske kolege dale sličnu izjavu da Amerikanci treba da prestanu da brane svoje interese u nekom regionu? Mi imamo svoje nacionalne interese i oni ne zavise od želje senatora sa Aljaske“, rekao je DŽabarov.
On je naglasio da Rusija radi u skladu sa zakonom i sprovodi politiku prema sopstvenim interesima, kao i svaka druga zemlja na svetu.
„Mi ne narušavamo međunarodni zakon, mi radimo u okviru ovog zakona. Rešenja koja nam predlažu ne vredi razmatrati. Ona su apsolutno neprihvatljiva za svaku državu koja sebe poštuje, a Rusija je takva država“, zaključio je DŽabarov.

Pravne suptilnosti

Državna duma je navela da američki senator, očigledno, nije dobro upućen u pravna pitanja, inače ne bi davao takve izjave.
Senator sa Aljaske se ne snalazi u međunarodnom pravu. Sve što Rusija radi (u Ukrajini), ona radi u skladu sa međunarodnim pravom.
„Što se tiče ukidanja sankcija, one su same po sebi nezakonite. Ta ograničenja su povezana sa činjenicom da Rusija navodno ne poštuje Minske sporazume. Istovremeno, niko ne shvata da je Rusija garant njihovog izvršenja, kao što su i Francuska i Nemačka. Ali strane u pregovorima su Kijev i Donbas“, objasnio je član Odbora Državne dume Rusije za spoljne poslove Anton Morozov.
Što se tiče aktivnosti Rusije u Ukrajini, može da se radi samo o humanitarnim pitanjima, naglasio je Morozov.
„U Ukrajini nemamo nikakve aktivnosti. Mi tamo samo šaljemo humanitarnu pomoć“, objasnio je on.
Ako je američki senator u svojoj izjavi podrazumevao aktivnosti Rusije na povećanju oružja unutar zemlje, Moskva na to ima puno pravo, jer time osigurava bezbednost zemlje.
„Ako se radi o zaštiti i bezbednosti naše zemlje ili njenom suverenitetu, tu smo beskompromisni, sasvim je prirodno da suverena zemlja svim raspoloživim sredstvima osigurava svoju bezbednost povećanjem faktora obuzdavanja u vidu novog oružja“, zaključio je Morozov.
Početkom marta predsednik SAD Donald Tramp produžio je na godinu dana antiruske sankcije. Bela kuća je objasnila da su restriktivne mere produžene zbog činjenice da situacija u Ukrajini „i dalje predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i međunarodnu politiku SAD“. Kremlj je izjavio da takve akcije ne doprinose jačanju međunarodnih odnosa. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov objasnio je da su ograničenja nezakonita i štetna ne samo za odnose dve zemlje, već i za ceo svet.
Pročitajte OVDE kakvu je to najmračniju tajnu SAD otkrio satelitski snimak?
Izvor: rs.sputniknews.com
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta znače sankcije Rusiji?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube