Najnovije

Kako SPS uspeva da bude najžilavija stranka u Srbiji?

Socijalistička partija Srbije preživela je još jedne izbore i potvrdila epitet ubedljivo najžilavije stranke u Srbiji, pošto na političkoj sceni opstaje od kad je višestranačja u novijoj istoriji.

Ivica Dačić (Foto: Sinhua)

Praktično punih 30 godina SPS je značajan politički činilac na ovom podneblju, a za to vreme samo država je promenila tri imena i oblika, a pojavilo se i nestalo na desetine partija. Tako je i sada, nakon lokalnih izbora u Beogradu, kada su nekadašnji veliki takmaci, ali i partneri socijalista daleko ispod cenzusa. SPS je sa 6,2 odsto glasova jedna od tek četiri liste koja će imati odbornike u Beogradu, a uz SNS jedina parlamentarna stranka koja će se naći u gradskoj skupštini. Istine radi, socijalisti su, u odnosu na lokalne izbore 2014. godine, izgubili skoro polovinu glasova u prestonici, ali opet ih to nije izbrisalo iz političkog života Beograda.
Lider SPS-a Ivica Dačić tvrdi da socijalisti uvek pronađu adekvatan odgovor na političku situaciju.
- I ovo su bili izuzetno teški izbori, koji nisu za nas najvažniji jer su lokalni, i mi nismo favoriti, i nisam ja kao lider bio kandidat već Antić, i nestranačke liste su udarale na nas. Na primer, pre dve godine na Novom Beogradu u isto vreme na parlamentarnim izborima naša lista imala je skoro 10.000 glasova, a za lokalne 5.200 zbog Šapića. Hoću da kažem da ovo nije naš reprezentativan rezultat, on bi bio mnogo viši na parlamentarnim izborima, kao što je u Aranđelovcu bio 12 odsto - naglašava Dačić.
Potpresednik socijalista Branko Ružić ističe da je SPS poslednja tradicionalna politička partija u Srbiji koja “još uvek predstavlja nezaobilazan faktor u trasiranju politika i uticanju na društvene procese na dobrobit građana naše države.”
- Svakako smo očekivali rezultat iznad sedam odsto, ali je važno i dragoceno da smo u utakmici gde su SNS, kao naš strateški partner, i čitava opozicija bili oštro konfrontirani, uspeli ne samo da budemo lagodno iznad cenzusa već i da očuvamo temelje stranke u Beogradu. SPS, zajedno sa Jedinstvenom Srbijom u Srbiji stoji na više od 10 odsto poverenja građana i ono što očekujem u kongresnoj godini je da okupimo sve potencijale i svakako inoviramo kadrove, politike i operativni rad kako bi svoj talenat i snagu da se adaptiramo novonastalim okolnostima unapredili za buduće političke izazove. Strateška državotvorna saradnja sa SNS nije i ne može biti opasnost, već kvalitet, a identitet crvenog SPS neće biti ugrožen ukoliko budemo istrajavali na našim izvornim principima prilagođenim modernim vremenima - naglašava Ružić.
Projektni direktor CESID-a Ivo Čolović slaže se da je SPS tradicionalno jaka partija.
- Radi se o stranci koja ima kadrove još iz vremena komunizma i ljude koji znaju da se ponašaju kao partija i van izbornih procesa. Ipak, za četiri godine izgubili su polovinu birača u Beogradu, a to je posledica činjenice da su u senci SNS-a. Prošle godine SPS prvi put nije imao predsedničkog kandidata. Inače, prema našim procenama, SPS do poslednjeg trenutka izborne kampanje nije bio siguran da će preći cenzus pa je zato poslednjih dana lider Ivica Dačić bio veoma aktivan - kaže Čolović.

Stojanović: Znaju da vaskrsnu i budu tas na vagi

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da je tajna dugovečnosti SPS-a u dobro organizovanoj stranci, razvijenoj infrastrukturi i disciplinovanim tradicionalnim biračima.
- Reč je mahom o starijim biračima, penzionerima, iako je PUPS prešao kod SNS-a, ali i mlađim glasačima leve orijentacije. Iako su izgubili solidan broj glasova, socijalisti su još jednom dokazali da znaju da vaskrsnu, a u prošlosti su pokazali da umeju i da promene politiku - objašnjava Stojanović.
Prčitajte OVDE zašto je važno za beogradske izbore bilo imati prezime od pet slova?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ivica Dačić - Pretpostavljam da je moj sin glasao za mene.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA