Najnovije

Pentagon „razočaran“ Putinovom objavom o novom nuklearnom odvraćanju

Visoki zvaničnici Pentagona su saopštili američkim zakonodavcima da su "razočarani" Putinovim javnim proglasom o raketnim sposobnostima Rusije bez premca, žaleći se da će ih koristiti kako bi dalje "zastrašivali" SAD i njihove saveznike.

Putin (Foto: RIA)

"Mislim da izjave ruskog predsednika Putina, nisu iznenađujuće, ali su bile ipak razočaravajuće. Iako smo bili svesni razvoja ruskih sposobnosti i posmatrajući sa zabrinutošću neke od razvoja koji su se desili u pogledu ruske doktrine i programa vežbanja, ipak je razočaravajuće što se vidi da je predsednik Ruske Federacije izabrao da ove mogućnosti ukaže na na način koji je on učinio", izjavio je podsekretar za odbranu DŽon Rud u Podkomitetu za strateške snage u Predstavničkom domu tokom diskusije o stavu Strateških snaga SAD i fiskalnoj 2019. godini.
Komandant Strateške komande SAD, general DŽon Hajten, dodao je da "Putinove izjave nisu iznenađujuće i da samo pojačavaju obavezu Rusije da razvije oružje osmišljeno da zastraši i prisili SAD i njene saveznike ".
Prošle nedelje je predsednik Vladimir Putin saopštio da je Rusija razvila šest novih strateških sistema nuklearnog naoružanja, uključujući krstareće rakete na nuklearni pogon sa neograničenim dometom, interkontinentalne podvodne bespilotne dronove i hipersonične projketile dizajnirane da neutrališu sve strane kapacitete namenjene za podrivanje ranije zastarelog ruskog nuklearnog odvraćanja.
Putin je naglasio da je Rusija više puta ponudila kompromis, kao i da nikada nije pravila tajnu o svojoj odluci da održi balans u suočavanju sa širenjem NATO-a i rastućim mogućnostima PRO sistema SAD - još od vremena jednostranog povlačenja DŽordža V. Buša iz Sporazuma o Antibalističkoj raketnoj pretnji iz 2002. godine.
"Ove mogućnosti su očigledno bile u razvoju već duže vreme. Predsednik Putin je govorio o njihovoj zrelosti. One očigledno nisu bile razvijena u poslednjih nekoliko meseci ili prošle godine", priznao je Rud.
Rud je međutim, još jednom ponovio mantru Vašingtona da američki sistemi protivraketne odbrane nikada nije imao za cilj da neutrališe ni ruski ni kineski strateški nuklearni arsenal. "To nije bio naš fokus i razvijene mogućnosti nam ne omogućavaju da to uradimo", istakao je on.
Istovremeno, zvaničnik Pentagona umirivao je zakonodavce da SAD još uvek imaju dovoljno nuklearne i konvencionalne moći da se suprotstave "revizionističkim silama koje pokušavaju  da preoblikuju svetski poredak i da menjaju teritorijalne granice".
General DŽon Hajten se složio sa Rudovom procenom, ali je upozorio da bez velikih investicija postojeći američki arsenal može podržati samo doktrinu "uzajamno sigurnog uništenja".
"Ništa ne mogu učiniti, osim velikog napada na našu zemlju, a da mi nećemo imati mogućnosti da odgovorimo", objasnio je Hajten. "Ali moramo da modernizujemo ove sposobnosti jer 10-12 godina od sada, sve mogućnosti sa kojima radimo danas će doći do kraja radnog veka", dodao je on.
Putin je rekao da je Vašington izazvao novu trku u naoružanju, naglasivši da se sve što Rusija radi na jačanju svoje odbrane nalazi u okviru postojećih sporazuma o kontroli naoružanja i da Moskva "nikada nije imala planove da iskoristi taj potencijal za ofanzivu - a kamoli agresivne ciljeve".
SAA gomila trupe na Eufratu, da li sledi napad na naftna polja pročitajte OVDE.
Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA