Najnovije

PENTAGON U PANICI: Do 2025. ćemo izgubiti vojnu nadmoć nad Rusijom

Američki kontingent u Evropi do 2025. godine može izgubiti vojnu nadmoć nad Rusijom, rekao je vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, američki general Kertis Skaparoti.

Pentagon (Foto: Pixabay)

"S obzirom na brzinu kojom se oni (ruska vojska) modernizuju, ne možemo da dozvolimo da usporimo obnovu naših oružanih snaga, inače će do 2025. godine imati dominaciju nad našom armijom u gotovo svim pravcima", rekao je general .
Pored toga, Skaparoti je naglasio napore Rusije da uspostavi kontrolu nad morskim pravcima na Arktiku. Prema njegovim rečima, Moskva će, ukoliko želi, moći da uspostavi kontrolu nad severnomorskim putem u roku od dve do tri godine, dok SAD "zaostaju u tom pravcu".
Komanda SAD u Evropi je zatražila 6,5 milijardi dolara (dva više nego prošle godine) za finansiranje Evropske inicijative za odvraćanje, čiji je cilj vojno odvraćanje Rusije. Novac je planiran da se potroši na povećanje "borbene gotovosti vazdušnih, kopnenih i morskih snaga".
Juče je Skaparoti takođe sapoštio da se Rusija plaši prednosti alijanse.
Rusija priznaje prednosti NATO-a u slučaju oružanog sukoba, izjavio je američki general Kertis Skaparoti, glavni komandant NATO snaga u Evropi, na saslušanju u Komitetu za oružane snage Senata SAD.
"Iako je u njih prednost, čak i na polju konvencionalnog oružja, zahvaljujući bliskoj unutrašnjoj liniji komunikacije i veličini njihovih snaga, na dugoročnom planu NATO ima ogromne prednosti koje oni prepoznaju i kojih se plaše", - rekao je Skaparoti.
Ranije je general bio pitan da li se slaže sa ekspertskim procenama da bi Rusija mogla "potisnuti" NATO vatrenim oružjem u slučaju oružanog sukoba u Evropi. Skaparoti je rekao da se kategorički ne slaže sa ovim procenama. Sirijski snajperisti sprečili upad terorista na severu Hame. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novo rusko oružje
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA