Najnovije

Tramp je uzdrmao svet novim tarifama - šta to znači za Srbiju?

Ministar trgovine Rasim LJajić kaže da direktnih posledica na Srbiju neće biti, ali...

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izvoz čelika iz Srbije nije direktno pogođen noćašnjom odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da potpiše okvirni sporazum o uvođenju tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, koji bi trebalo da stupi na snagu za 15 dana, ali bi moglo biti indirektnih.
Ministar trgovine Rasim LJajić kaže da direktnih posledica na Srbiju neće biti, jer se čelik iz naše zemlje ni kada je "Ju es stil" bio u Srbiji nije izvozio u Ameriku zbog velikih troškova prevoza, ali da će indirektnih posledica svakako biti. 
"Direktnih posledica neće biti, zato što mi uglavnom izvozimo čelik u evropske zemlje, najviše u Italiju, a posebno se povećao izvoz čelika u Rumuniju i u Bugarsku, zbog smanjenih troškova proizvodnje i transporta", objašjava LJajić. 
Međutim, indirektno, ocenjuje LJajić, moguće je da se osetite efekti Trampove odluke. Kaže da kineski HBIS Group, koji su vlasnici Železare u Smederevu su, treći proizvođači i da oni ne izvoze u Ameriku, već u Evropu. 
"Može se pojaviti veća količina na EU tržištu, i to verovatno može da utiče na cenu, jer ponuda može da bude veća od tražnje", kaže LJjić i dodaje da je Srbija u proteklom periodu u Ameriku izvezla čelik u vrednosti od svega 11 miliona dolara. LJajić dodaje da je po njegovom mišljenju najveći negativan efekat odluke američkog predsednika taj što ova mera SAD može da bude početak uvođenja različitih protekcionističkih mera širom sveta. 
"Dolazimo u paradoks da zemlja koja je bila najveći promoter slobodnog tržišta sada uvodi ovakve mere", ocenjuje LJajić
Pročitajte OVDE kakve je to tužbe podnela Evropska komisija protiv Hrvatske?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Industrija čelika u strahu od Trumpovih tarifa.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA