Najnovije

Čime Rusi mogu da odgovore na mogući udar SAD u Siriji i kakav napad mogu da očekuju?

Američki razarač „Donald Kuk“ opremljen sa 50 krstarećih raketa „tomahavk“ približio se na 100 kilometara od Tartusa u Siriji, gde se nalazi vojno-pomorska baza Rusije, ali, kako kaže ruski vojni analitičar Viktor Baranec, ruske oružane snage imaju čime da odgovore na eventualni američki napad.

Ruski udar raketama "Kalibar" na teroriste u Siriji (Foto: Ministarstvo o0dbrane Rusije)

Kako precizira ovaj ekspert u komentaru u listu „Komsomoljska pravda“, u Sredozemnom moru se nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući dizel-podmornice naoružane čuvenim raketama „kalibar“. U bazi Hmejmim, podseća dalje Baranec, Rusija ima lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57.
Na raspolaganju Rusiji su i „bastioni“, obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama „jahont“ i „oniks“. „Bastioni“ su namenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilometara na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.
Ruske jedinice u Siriji imaju i „pancir — S1“, samohodni protivvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i „bastioni“ i „panciri“ uspešno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni.
Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svetu PVO kompleksi S-400.
Podsetimo, prema informacijama turskog lista „Hurijet“ američkom razaraču „Donald Kuk“ su se „bar četiri puta“ približavali ruski lovci. Kako navodi Baranec, to je onaj isti razarač koji je u proleće 2014. sramotno pobegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslepio njegove lokatore.
„Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć „Kuku“ stiže još jedan raketni razarač SAD — „Porter“ sa 60 „tomahavka“, o čemu piše „Volstrit džornal“.
„Porter“ je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti „Kuku“ za par dana. Baranec podseća da je „Porter“ pre tačno godinu dana bio angažovan u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu „Šeirat“ u Siriji kada je lansirao 59 „tomahavka“ pod istim opravdanjem — da je to odgovor na nedokazani „hemijski napad“ Asada.
Prema rečima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savetnici, odgovor Moskve će biti trenutan: setimo se upozorenja načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da će ruska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.
„To već znači neposredan sukob SAD i Rusije, odnosno faktički rat. Dalji razvoj te priče je nemoguće predvideti jer se radi o dve najveće nuklearne države“, upozorava Baranec.
Ako predsednik SAD Donald Tramp odluči da upotrebi silu u Siriji kao odgovor na "hemijski napad" u gradu Dumi, Vašington će morati da nanese moćniji udar nego pre godinu dana, smatra ekspert Centra za novu američku bezbednost Nikolas Geras.  
Ekspert je u članku u listu "Forin polisi" naveo da prošlogodišnji raketni udari SAD na avio-bazu Šajrat nisu postigli svoj cilj - avioni sirijske vojske su nastavili da lete sa aerodroma nekoliko sati nakon napada. Osim toga, kako tvrdi Geras, "zalihe hemijskog oružja" Damaska ostale su netaknute i vladine snage su nastavile da ga koriste.
"Kako bi se Bašaru al Asadu nanela značajna šteta i Tramp poslao jasnu poruku, SAD će morati da napadnu više ciljeva. Sve to, kako bi vojne mogućnosti sirijske vojske bile potkopane", piše Geras.
Po mišljenju ovog eksperta, vojni objekti mogu biti mete napada kako na istoku, tako i na zapadu države.
Prethodno su mediji saopštili da dva američka razarača kreću ka Sredozemnom moru.
Ranije je Zapad optužio Damask za navodni hemijski napad u sirijskom gradu Dumi. Moskva je negirala informacije o hlornoj bombi koju je navodno bacila sirijska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su klevete o upotrebi otrovnih supstanci od strane sirijske vojske u cilju da se zaštite teroristi i opravdaju eventualni napadi spolja.
Pročitajte OVDE kako se ruska vojska u Siriji sprema za ovaj sukob?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Na nišanu Lazanskog: Rusi demonstrirali nezapamćenu nadmoć prema „đubrištu“ s neba.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA