Najnovije

LAVROV PORUČIO AMERIKANCIMA: Ako SAD napadnu Siriju zaratiće sa Rusijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zapretio je Amerikancima da se ne usude da napadnu Siriju, jer će u tom slučaju ući u rat protiv Rusije. On je predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji razmatra vojnu intervenciju protiv režima u Damasku, poručio da je Moskva u obavezi da brani svog saveznika predsednika Bašara el Asada.

Lavrov (Foto: RIA)

Zapadna propaganda

Lavrov je reagovao nakon što su SAD bez dokaza optužile Asada da je u subotu izveo hemijski napad hlorom na svoj narod i ubio 42 osobe u gradu Duma, u Istočnoj Guti.
Šef ruske diplomatije je istakao da su navodi o tom napadu fabrikovani i da Rusija ima spreman odgovor na eventualno američko bombardovanje Sirije.
- Naša vojska je čula pretnje SAD i razradila plan. Imamo obaveze prema Damasku, zasnovane na legitimnom dogovoru sa sirijskom vladom i liderom Bašarom el Asadom. Obećali smo da ćemo braniti naše partnere u svim situacijama i od toga nećemo odustati - naveo je Lavrov.
On je dodao da se Rusija zalaže za nezavisnu istragu, a ne za nalaženje krivca bez ikakvih dokaza.
- Ako je cilj da se dokaže da je "Asad sve uradio uz pomoć Vladimira Putina", tu onda nema ozbiljnog razgovora - naglasio je šef ruske diplomatije.
Prema njegovim rečima, Zapad je opet započeo propagandnu kampanju, koja je svima dobro poznata.
- Kažu: "Naravno da je režim to uradio, a budući da ga Rusija podržava, onda je Rusija takođe kriva." Siguran sam da je mnogo ljudi videlo slike navodno otrovane dece i odraslih kako ih spasioci polivaju vodom iz kofa. Problem je, međutim, što žrtvama takozvani Beli šlemovi pomažu bez maski, koje bi ih zaštitile od dodira sa opasnom otrovnom supstancom - rekao je Lavrov.
Međutim, lider SAD Donald Tramp i njegova administracija ne odustaju od optužbi na račun Asada i Rusije.
- Mnogo je mrtvih, uključujući žene i decu, u besmislenom hemijskom napadu u Siriji. Mesto krvoprolića je nepristupačno, opkolila ga je sirijska vojska i onemogućila prilaz spoljnom svetu. Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podržavaju životinju Asada. Odmah omogućite prilaz istražiteljima i lekarima. Ovo je još jedna humanitarna katastrofa bez razloga. Bolesno - napisao je Tramp na Tviteru.
NJegov sekretar odbrane DŽejms Matis saopštio je da SAD ozbiljno razmatraju napade na položaje sirijske vojske zbog napada u Dumi.
- U ovom trenutku ne isključujem bombardovanje sirijske vojske. Rusija je bila garant uklanjanja hemijskog oružja iz Sirije, pa ćemo u dogovoru sa našim saveznicima od NATO do Katara videti šta ćemo dalje uraditi - naveo je Matis.

Beli šlemovi s teroristima

Inače, navodni napad hemijskim oružjem u Dumi dogodio se nakon što su sirijske vladine snage završile operaciju oslobođenja skoro celog regiona Istočne Gute od islamskih militanata. Napad su prijavili Beli šlemovi, kontroverzna grupa koju stalno optužuju da ima veze s teroristima. S druge strane, hemijski incident nisu mogli da potvrde lekari Crvenog polumeseca, koji su na terenu u Istočnoj Guti.
Beli šlemovi su i ranije optuživali Asada za hemijske napade, za koje se ispostavilo da nema dokaza. Ipak, ta grupa je prošle godine u aprilu uspela da izdejstvuje američki napad na sirijski aerodrom u Homsu. Tada su optužili Asada da koristi hemijsko oružje, pa je Tramp bacio više od 50 raketa "tomahavk" na vojni aerodrom sa kog su navodno poleteli avioni sa otrovom.

Izrael bombardovao bazu u Siriji, najmanje 14 mrtvih

Najmanje 14 osoba stradalo je  u napadu izraelske vojske na najveću sirijsku vazduhoplovnu bazu T4 u provinciji Homs. Dva izraelska borbena aviona F-15 gađala su bazu sa osam navođenih projektila, ali je sirijska protivvazdušna odbrana oborila pet raketa, pa su samo tri pogodile cilj.
Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, izraelski avioni nisu ušli u sirijski vazdušni prostor.
- Ispalili su rakete dok su leteli iznad Libana. Tri projektila pogodila su zapadni deo baze. Nijedan ruski vojnik koji boravi u Siriji nije povređen u napadu - saopštilo je ministarstvo.
Ovo, inače, nije prvi napad Izraela na bazu T4. Izraelci su je gađali i u februaru, i to zato što je navodno iranski dron poleteo sa tog mesta i narušio izraelski vazdušni prostor. Prema dostupnim podacima, Izraelci su od 2012. gađali Siriju najmanje 100 puta, a opravdanje je najčešće bilo to da su gađani konvoji oružja namenjeni libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.
Sprema se napad i uništenje najveće ruske baze Tartus u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Biografija Sergeja Lavrova 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA