Najnovije

DAČIĆ: Odnosi sa SAD kao u vreme Vilsona kojem želim da podignemo spomenik!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom 100 godina od savezničkih veza Srba i Amerikanaca i Srba i Jevreja, da ova godina može biti veoma dobra za podsticaj unapređenja odnosa sa SAD i Izraelom.

Dačić sa američkim ambasadorom (Foto: Msp)

"Interes našeg naroda je da odnosi između SAD i Srbije budu kao u vreme predsednika Vudro Vilsona", rekao je Dačić, koji je danas održao predavanje u Muzeju srpske diplomatije sa potomkom srpskog patriote Dr Davida Albale, DŽonom Stivensonom, a kome je prisustvovao i američki ambasador Kajl Skat.
Predavanje je, inače, jedno od više aktivnosti kojima je započeto obeležavanje važnih jubileja - završetak Velikog rata, sto godina od kada je Srbija priznala Balfuorovu deklaraciju i od kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući.
Dačić je naveo da se radi na organizaciji dve izložbe - "Srbi i Jevreji u Prvom svetskom ratu" koja bi trebalo da se održi u Jerusalimu od 15. do 20. maja ove godine, a druga u Vašingtonu od 25. do 28. jula, kada će biti obeleženo sto godina od kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući.
On je istakao da je Srbija uvek podržavala jevrejski narod koji je nesebično polagao živote za slobodu srpskog naroda, u Balkanskim i svetskim ratovima, navodeći da je Srbija prva zemlja koja je podržala Balfuorovu deklaraciju, kao prvi korak u priznavanju Izraela.
"Ove godine obeležava se 70 godina od uspostavljanja države Izrael, put je bio dug i trnovit. Srbija dobro razume Izrael, budući da i sami stojimo pred ozbiljnim izazovima i smatramo da je KiM, na neki način srpski Jerusalim", rekao je Dačić.
Kada je reč o tradicionalnim vezama Srba i Amerikanca u Velikom ratu, Dačić je rekao da je pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Vudro Vilsonu u Beogradu, podsetivši da je on bio prijatelj srpskog naroda, te da bi u okviru tog kompleksa spomenik trebao da dobije i Mihajlo Pupin.
"Danas je potrebno da budemo vizionari i da zajedno radimo kako bi se unapredili naši odnosi. Ovo dugujemo našim slavnim precima, a to je i u interesu naših potomaka", rekao je Dačić i dodao da 2018. godina može biti dobra za unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD i traženja zajedničkog interesa srpskog i američkog naroda.
Dačić je ambasadorima SAD i Izraela Kajlu Skatu i Aloni Fišer uručio memorijalne plakete i zajedno sa njima u Muzeju srpske diplomatije otvorio dve vitrine posvećene savezničkim odnosima.
Tom događaju su prisustvovali i potomici vojvode Stepe Stepanovića i Milunke Savić.
Šta nam to spremaju Nemci a tiče se Kosova, pročitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ima li Vlada plan kako da razveže kosovski čvor nakon svih incidenata u južnoj srpskoj pokrajini, pet godina nakon otvaranja dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU? 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube