Najnovije

GUTEREŠ UPOZORAVA NA HAOS: Posle Nemačke, i Holandija odbija da ide u napad!

Ceo svet je u iščekivanju – da li će SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, započeti vojne udare na Siriju. Nakon Nemačke, i Holandija saopštila da ne razmatra učešće u takvom napadu.

Un (Foto: Pixabay.com)

U toku hitna sednica Saveta bezbednosti. "RIA Novosti" javlja da je sedam američkih vojnih aviona izvelo izviđačke misije. Šef ruske diplomatije poručuje da "ima neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu inscenirale specijalne službe strane države".
16.15 - Situacija na Bliskom istoku je haotična do mere da je postala pretnja po međunarodni mir i bezbednost, rekao je prvi čovek UN Antonio Guteres ambasadorima Saveta bezbednosti koji raspravljaju o stanju u Siriji. Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rešenja ovog konflikta, rekao je Guteres.
15.30 – Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovarali telefonom o Siriji. 
14.46 – Holandski premijer Mark Rute navodi da Holandija ne razmatra da se pridruži eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, čak iako je verovatno da je sirijska vlada upotrebila zabranjeno hemijsko oružje.
14.45 – Izviđački avioni američke mornarice uočeni su u blizini ruskih baza u Siriji, javlja britanski portal Ekspres. RIA Novosti navodi da je sedam američkih vojnih aviona izvelo izviđačke misije.
13.00 – Imamo neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu inscenirale specijalne službe strane države, kaže ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Nemačka vlada saopštila da će učiniti sve što može kako bi održala politički pritisak na Rusiju.
11.40 – Danas hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji. 
09.45 – Međunarodni odnosi ne treba da zavise od toga kako je jedan čovek raspoložen kada se probudi ujutru, kaže zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič i ističe da Rusija nije spremna za takve rizike, prenosi RIA Novosti.
08.00 – Američki zvaničnici dobili uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji. Testovi pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Rusije, raspravlja o stanju u Siriji u svetlu pretnji vazdušnim napadima SAD i saveznika.
Napadi, u kojima bi prema dosadašnjim najavama učestvovale i Francuska i Britanija, ali ne i Nemačka i Holandija, bili bi pokrenuti zbog navodnog hemijskog napada sirijske vlade u Dumi.
Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se da je "od ključnog značaja odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja", kao i da nastave da blisko sarađuju oko međunarodnog odgovora na upotrebu tog oružja u Siriji, prenosi Rojters.
Iako se posle nekoliko sastanaka sa bezbednosnim zvaničnicima nije oglašavao na Tviteru, američki predsednik juče je poručio da će odluka o eventualnoj akciji protiv Sirije uskoro biti doneta.
Za to vreme, jedinice ruske vojne policije počele su da deluju u sirijskom gradu Dumi, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je strane službe da su inscenirale hemijski napad.
"Specijalne službe zemlje, koja sada nastoji da prednjači u rusofobičnoj kampanji, bila je umešana u insceniranje tog događaja", rekao je Lavrov.
Ruska ambasada u Britaniji saopštila je u međuvremenu da je Moskva zabrinuta zbog odluke britanskih ministara o preduzimanju akcije u Siriji, uz ocenu da bi to bio "nesmotren potez" Londona.
Ambasada Rusije je u saopštenju navela da ruski zvaničnici koji su posetili grad Dumu nisu pronašli tragove hemijske supstance, prenosi Rojters. 
U međuvremenu, američki zvaničnici dobili su uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji, a testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC.
Sirijski ambasador u UN Bašar DŽafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.
"Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju... Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele", rekao je DŽafari, preneo je Rojters.
Do toga, međutim, još nije došlo. Sirija je, u međuvremenu, saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW.
Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad".
Pročitajte OVDE kako se Rusi sa Belorusima pripremaju za munjevito delovanje. Pogledajte i video.
Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

RUS POBESNEO! Da li vi Amerikanci shvatate šta radite celom svetu?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA