Najnovije

BRUKA I SRAMOTA! Srbin za navodni ratni zločin osuđen na 14 godina zatvora, a komandant OVK oslobođen od istog veća!

Isto sudsko veće Euleksa sudilo je Zoranu Koliću iz Dobrotina kod Lipljana i Fatmiru LJimaju, nekadašnjem komandantu OVK. Kolić je za navodni ratni zločin osuđen na 14 godina zatvora, a više od godinu i po dana misija vladavine prava EU na Kosovu razmatra njegovu žalbu, dok je odluka o slučaju Klečka, gde je jedan od optuženih bio i LJimaj, doneta mnogo brže. Za razliku od Kolića, njemu je bilo dozvoljeno i da se brani sa slobode, da bude sa svojom porodicom, a presuda za daleko obimniji i složeniji slučaj bila je - oslobađajuća!

Suđenje - ilustracija (Foto: pixabay.com)

S druge strane, Zoran, više od dve i po godine nije video svoju decu, i ne zna da li je pritvorenik ili zatvorenik u gnjilanskom zatvoru.
U misiji vladavine prava EU na Kosovu, "Vestima" je rečeno da je "sudsko ročište u vezi sa žalbom održano 25. septembra u Apelacionom sudu u Prištini", ali odluka ni posle više od mesec dana nije stigla do porodice Kolić.
- Da nije reč o Zoranu, rekla bih da je čitavo suđenje bilo tragikomedija. Kada je bombardovan zatvor u Dubravi, svi zatvorenici su prebačeni u zatvor u Lipljanu, gde je Zoran bio čuvar i gde je navodno udario čoveka. Na sudu je zaključeno da je taj čovek preminuo od posledica Zoranovog udarca, iako u obdukcionom nalazu koji je stigao iz Beograda piše da je preminuo od posledica ranjavanja gelerom - priča Danijela Kolić, koja odgaja dvoje maloletne dece sa pričom da je tata "na službenom putu".
Ona dodaje da su tokom suđenja, svedoci menjali izjave.
- U prvim izjavama u policijskoj stanici, ime mog muža se nigde ne spominje, a onda se odjednom pojavljuje izvesni J.R. koji živi u Nemačkoj (a koji je takođe bio te 1999. na zatvorskoj kazni, kao i većina svedoka), i tada i ti drugi svedoci menjaju priču, objašnjavajući da su "čuli" od J. R, a neki da su videli da je Zoran nekoga tukao. Ipak, na identifikaciji mnogi nisu mogli da ga prepoznaju. Pojedini svedoci su mog muža čak opisali i kao muškarca starog 40 godina, iako je Zoran tada imao 25. Javni tužilac je sve vreme navodio njihove svedoke na odgovor koji je njima odgovarao, a da sudije na takve stvari nisu reagovale - tvrdi ona.
Svedoci odbrane bile su i Zoranove kolege, bivši čuvari zatvora u Dubravi, koji su se iz Beograda uključili video linkom, na koji su, pojašnjava Danijela Kolić, čekali šest meseci.
- Toliko smo čekali da nam se dozvoli da se Zoranove kolege uključe kao svedoci, ali sve što su oni izjavili, niko nije uvažio. I izricanje presude se gotovo nedelju dana razvlačilo i tri puta odlagalo, a onda smo čekali dva meseca da pisano stigne do nas. Pre godinu i po dana smo se žalili, ali i dalje čekamo odgovor - tužna je Danijela.
Navodeći nekoliko snažnih argumenata njegovi branioci su uložili žalbu.
- I tada i sada mislim da je to režirano suđenje. Nadam se da je Apelacioni sud učinio svoje i da će ishod biti povoljan za Zorana Kolića - kaže Živojin Jokanović, Zoranov advokat.
Pripremanje javnosti za napad na Siriju vršeno na poznat i dobro razrađen način kao uoči bombardovanja SRJ. Na Srbiji isprobane metode kojima je sada udareno na Siriju - medijska hipnoza, histerija i laži kao uvertira u oružani napad. O čemu se tačno radi saznajte OVDE.
Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučića spasava samo Treći svetski rat!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA