Najnovije

SKIDA KILOGRAME, VRAĆA ZDRAVLJE: Zbog ove ishrane Monika Beluči izgleda savršeno u 53. godini!

Ova dijeta ne zahteva odlazak pod nož niti izgladnjivanje, a obećava da će telo doživeti promenu kao da ste bili na liposukciji. Monika Beluči i DŽenifer Aniston su zvezde koje praktikuju ovu ishranu.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Kao što objašnjava Kenan Mandra, nutricionista iz kompanije "International Health"  koji je i usavršio ovaj dijetalni program za zdravo i brzo mršavljenje - ova ishrana nema nikakve veze s hirurškom liposukcijom.
NJen jedini cilj je brzo i efektivno topljenje masnoća u telu.

Kako se to postiže?

Program je vrlo jednostavan, kako ističe Mandra - mi moramo da se vratimo hrani koju su jeli naši preci. Među ostalom, to su prirodne masti životinjskog i biljnog porekla. Masti, proteini i aminokiseline.
U ovoj dijeti nema izgladnjivanja, ali ima skidanja omiljenih namirnica sa svakodnevnih lista ishrane. Za početak,ugljeni hidrati su nepoželjni. Svi smo ludi za njima, ali ako želite da prestanete da nagomilavate masne naslage na telu, oni jednostavno moraju napolje iz kuhinje!
Takođe, zaboravite na neprijatelja broj jedan - šećer. On se nalazi u namirnicama i za koje nikad ne biste pomislili da ga sadrže – poput koncentrata paradajza na primer. Da li ste znali da određen deo nutricionističkih stručnjaka zagovara tezu da bi se na hranu koja sadrži šećer moralo da se stavlja upozorenje? Ne govori li nam to dovoljno o njemu? U ovoj dijeti šećer morate da zaboravite.
Metabolizam mora da počne da troši svoj izvor masnoće kao izvor energije, a ne kao do sada kada smo kao glavne izvore energije koristili upravo šećer.
Energija dobijena iz šećera mnogo je kratkotrajnija nego ona koju dobijamo iz sopstvenih zaliha masti. On nas brzo diže, ali nas i brzo spušta, pa ga moramo ponovo uzeti, jako brzo. To je ta zavisnost od šećera, koja je slična svakoj drugoj zavisnosti. I ne čini nam dobro. Pročitajte sastav na omiljenoj kutiji muslija ili kornfleksa koji jedete ujutro. Količina šećera s kojom šokirate organizam odmah ujutro mogla bi vam zavrteti glavu.
Kenan Mandra takođe ističe drugi problem današnje ishrane, a to je hormonalna neravnoteža, koja je uveliko zadužna za prekomerno debljanje.
Zbog hormonalnog disbalansa dolazi do taloženja masti, a primarni izvor energije postaje upravo šećer. Današnje namirnice prepune su veštačkih boja, zaslađivača i aditiva, a svi oni uveliko doprinose hormonalnom poremećaju.
Ako uzmemo u obzir, da naši preci nisu imali pojma što znače veštačke boje ili aditivi, možemo da razumemo da su nam takvi sastojci u namirnicama itekako suvišna stavka. Ova dijeta nije opasna po zdravlje, niti je jedna od onih s jojo efektom. Zadatak ove dijete je da kroz 14 dana, telo koristi zalihe masnoća u organizmu, i vrati hormonalni balans organizma. Kao i kod svake dijete ili, svakog nauma, i u ovom slučaju najbitniji je naum u nama, odnosno – moramo sami racionalizovati stvari koje su dobre i stvari koje su loše po nas i naše zdravlje. Jednom kada osvestimo koliko veštački stvorenih sastojaka stavljamo u sebe, lakše će nam biti da održimo fokus na zdravlje. Drugi put kada uzmete gumene bombone u ruke, pomislite – stvarno želim u sebe da unesem nešto što je veštački stvoreno? Zar će stvarno to biti izvor moje energije?
Namirnice koje su poželjne i dopuštene u ovoj 'zdravoj' dijeti su voće (sveže i bez zaslađivača), meso (sveže crveno, riba i pileće/ćureće meso), mlečni proizvodi (nemasno mleko i jogurt, mladi sir, sir od obranog mleka), žitarice (pirinač, integralne žitarice, ječam), pića (voda, nezaslađeni, sveži sokovi od voća i povrća, čajevi bez zaslađivača…)
Namirnice koje precrtate za svoje dobro su voćni sirupi, zašećereni džemovi i marmelade, voćni sokovi (kupljeni, i sa šećerom), masni jogurt, masno mleko, šlag i slatka pavlaka, meso koje je sušeno (mesni naresci), belo i sojino brašno i proizvodi napravljeni od njih, i sva alkoholna pića, kafe i gazirani napici.
Ali, kao i sa svakom dijetom, nemojte da se zalećete u nepoznato, jer ne možete da znate u kojem je stanju vaš organizam, dok vam to ne kaže doktor ili stručnjak za ishranu. Savetujte se sa stručnjakom, neka on osmisli program dijete koji je za vaše telo najoptimalniji, kako bi rezultati bili što efektniji. I zapamtite, nije poenta dijete da smršate naglo i brzo samo kako bi ovo leto izgledali fit i mršavo. Poenta dijete je da promenite način ishrane i ustaljene navike, kako bi mogli da vodite zdrav život. A telo će vas ionako prirodno pratiti u tom naumu. Ovaj smuti smanjuje apetit i odličan je partner u skidanju kilograma. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Stil

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najtraženija dijeta u 2017: Za sedam dana skida 7 kilograma!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA