Najnovije

ŠIPTARI UTVRDILI ŠOKANTNU PLATFORMU ZA FINALIZACIJU PREGOVORA: "Treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije"

Platforma za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, koju je šiptarska Vlada „Kosova“ danas usvojila i prosledila svojoj Skupštini, ovlašćuje predsednika natovske kvazidržave Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Hašim Tači (Foto: Sinhua)

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na tekst u koji je imala uvid.
U dokumentu stoji da Skupština insistira da dijalog treba da se okonča međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.
Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti „potpuna normalizacija odnosa dve zemlje“, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.
Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.
Od predsednika „Kosova“ se platformom traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.
Navodi se da je Skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom.
„Platforma će biti prosleđena Skupštini na razmatranje i usvajanje. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njega“, kazao je šiptarski premijer Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.
Haradinaj je rekao da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, članovima Skupštine, političkim predstavnicima i civilnim društvom, pošto je aktuelni dijalog „istrošen“, da više ne daje rezultate i da zato treba preći na konačnu fazu dijaloga.
Zbog čega Đurić traži objašnjenje Frederike Mogerini saznajte OVDE.
Izvor: slobodnaevropa.org/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slaviša Ristić: Oteraće me sa kosova samo Vučićev potpis!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA