Najnovije

MOSKVA: Evo šta Armija islama mora da uradi da bi je pustili iz Dume!

Ruska vojska saopštila je da je postignut preliminarni dogovor o povlačenju pripadnika sirijske pobunjeničke grupe Armija islama iz Istočne Gute, predgrađa Damaska. Sirijska opozicija kaže da nema dogovora o povlačenju.

Damask (Foto: Ria)

General-major Jurij Jevtušenko, koji se nalazi na čelu Ruskog centra za pomirenje sirijskih zaraćenih strana, rekao je da borci Armije islama, prilikom napuštanja mesta Dume na području Istočne Gute, moraju da predaju mape sa obeleženim miniranim oblastima i podzemnim tunelima, prenosi AP.
"Armija islama, takođe, mora da doborovoljno ukloni mine iz zgrada i barikade sa važnih saobraćajnica", dodao je Jevtušenko.
Ranije danas, mediji povezani sa sirijskom vojskom javili su da su se pobunjenici iz moćne grupe Armija islama složili da evakuišu svoje uporište u predgrađu Damaska i time vladi ustupe potpunu kontrolu nad regionom Istočna Guta, koji je u rukama pobunjenika od 2011. godine.
Međutim, predstavnik sirijske opozicije, u čijim je rukama mesto Duma u predgrađu Damaska, izjavio je da ti medijski navodi o postignutom dogovoru o predaji tog mesta centralnoj vladi - nisu tačni.
Prema rečima predstavnika opozicije, Ijada Abdelaziza, nije postignut sporazum da se pobunjenička frakcija Armija islama povuče iz Dume, mesta u regionu Istočna Guta, i krene ka severu Sirije, a to mesto preda u ruke vladinim snagama, preneo je AP.
Abdelaziz je, međutim, napomenuo da će "humanitarnim slučajevima" biti dozvoljeno da se sutra evakuišu.

Pregovori o budućnosti Gute još traju? 

Istovremeno, opozicioni zvaničnik Ahmar Ramadan rekao je saudijskoj televiziji El Arabija da je Armija islama i dalje u pregovorima sa Rusijom o budućnosti Dume, navela je ranije danas američka agencija.
Ramadan je naveo da i Turska, koja podržava različite sirijske pobunjeničke grupe i ima kontrolu nad delom opozicione teritorije na severu Sirije, učestvuje u tim pregovorima.
Duma je pod opsadom vladinih snaga od 2013. godine, a inače je to jedno od prvih uporišta pobune u stilu "arapskog proleća" protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, koja je izbila u toj zemlji 2011. godine.
Prema procenama, stotinama stanovnika te oblasti potrebna je medicinska nega.
Pročitajte OVDE kako to generali SAD planiraju da reše rusku nadmoć u vazduhu?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA