Najnovije

BRISELSKI SPORAZUM POTPUNO UKIDA SRPSKU DRŽAVU NA KOSMETU! Počela preregistracija vozila sa srpskih na "kosovske" tablice

U toku je preregistracija vozila sa srpskih registarskih oznaka, gradova na Kosovu, na KS odnosno RKS registarske tablice, javlja RTK Live.

Briselski pregovori (Foto: Tviter)

Preregistracija je rezultat Briselskog sporazuma o slobodi kretanja koji su ranije postigli Beograd i Priština.

Zamenik tzv. kosovskog ministra  unutrašnjih poslova Milan Radojević kaže u intervjuu Radiju Kontakt plus da svi građani koji su vlasnici vozila sa registarskim oznakama KM, PR, GL i slično mogu obaviti preregistraciju vozila na KS ili RKS tablice.

Radojević kaže da visina preregistracije zavisi od vozila i da je registracija na Kosovu skuplja nego „u centralnoj Srbiji“.

On podseća da je preregistracija omogućena pre više od mesec dana kada je bivši tzv. kosovski ministar unutrašnjih poslova potpisao administrativno uputstvo koje se odnosi na preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Briselski dogovor iz 2011. godine predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS (Kosovo) ili RKS (Republika Kosovo) i da se tako izbace iz upotrebe tablice MUP-a Srbije izdate Srbima na Kosovu, kao što su KM (Kosovska Mitrovica) PR (Priština) UR (Uroševac) PZ (Prizren) GL (Gnjilane), koje zvanična Priština smatra ilegalnim.

One se inače izdaju u izmeštenim kosovskim opštinama u gradovima Srbije. Sa njima se vlasnici tih vozila kreću samo na severu Kosova, ili po centralnoj Srbiji, ali ne i preko administrativnih prelaza između Kosova i Srbije, osim na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

Briselski dogovor o registraciji vozila na ‘KS’ tablice sproveden je samo u srpskim opštinama južno od Ibra ali ne i na severu Kosova gde su građani uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila, ili da ih uopšte registruju, budući da se ulicama severa Kosova bez problema kreću i vozila bez ikakvih tablica, na očigled Kosovske policije.

Novi dogovor o registarskim tablicama iz 2016., pored ukidanja srpskih tablica, predviđa i ukidanje ‘probnih tablica’ koje Srbija izdaje za vozila sa RKS tablicama Pročitajte OVDE šta je Makron rekao za Vladimira Putina i kako je sebe uporedio s njim. Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Marko Đurić iz otporaških dana
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA